Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.02.2015 00:25

DNA și Înalta Curte de Casație și Justiție cercetează vămuirea contractelor cu banii publici din anii de groază ai jafului PDL 2010-2012


A A

Rețelele "comisioanelor" în Ministerul Dezvoltării, CJ Prahova și CJ Dâmbovița

Rețelele
Inaugurarea DJ 101G (10 milioane de euro), cu mare fast propagandistic: Florin Popescu, Mircea Cosma, Elena Udrea, Gheorghe Albu. Proiectul a primit corecție 100%

ANDREI VASILIU


Schema „Breazu” la București: 10% „comision” pentru ministrul Elena Udrea din contractele MDRT

  Agenția de presă Agerpres a scris că „potrivit procurorilor DNA, finanțarea proiectelor derulate în perioada 2010-2012 prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului se realiza exclusiv cu aprobarea Elenei Udrea, fără a se ține cont de criterii obiective. Reprezentanții firmelor care executau lucrările depindeau, pentru a încasa la timp sumele cuvenite, de bunăvoința persoanelor cu funcții de decizie din minister, care ar fi primit în schimb 10% din sumele respective”. De exemplu, fostul consilier din Ministerul Dezvoltării, Tudor Breazu, este acuzat de procurorii DNA că a intermediat pentru Elena Udrea – ministrul MDRT și prietena acesteia, Ana Maria Topoliceanu – șefa Compnaiei Naționale de Investiții, subordonată MDRT, primirea sumei de aproximativ 300.000 de lei de la Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei societăți comerciale, pentru a obține plata la timp a lucrărilor executate. Toți cei implicați în circuitul mitelor, cu excepția Elenei Udrea, au declarat la DNA că aceasta era o practică în Ministerul Dezvoltării pentru toate contractele.

Oamenii legii spun că Tudor Breazu ar fi creat un circuit economic fictiv pentru a intra în posesia banilor și a-i „livra” celor două prietene de la vârful MDRT. Astfel, „după ce Compania Națională de Investiții (n.n. condusă de Topoliceanu) făcea plățile pentru lucrările efectuate, Tudor Breazu dispunea transferul a 10% din suma încasată către o societate controlată de un alt consilier al ministrului Udrea, Ștefan Lungu, în baza unor contracte de consultanță fictive. Banii ajungeau ulterior înapoi la Breazu, fie în numerar, fie prin intermediul unei firme controlate de acesta, sub forma unor contracte fictive de consultanță”, mai spune Agerpres. Metoda s-a concretizat în patru transferuri bancare și o plată cash, suma totală fiind de aproape 300.000 de lei (n.n. în cazul unei singure societăți).

„O parte din această sumă a fost înmânată în numerar Anei Maria Topoliceanu, care ulterior i-a dat banii Elenei Udrea, fie la domiciliul acesteia, fie în biroul de la minister”, mai spune sursa citată. Așadar, schema „Breazu”, din documentele procurorilor DNA, funcționa la București astfel: Elena Udrea - MDRT - Firmă constructoare - consilierul Breazu - Elena Udrea.

Schema „Cosma” în Prahova - 10% „comision” pentru președintele Consiliului Județean

Aparent fără legătură, nu cu mult timp în urmă, DNA a spart unul dintre buboaiele corupției din Prahova taman la vârful administrației județene. Procurorii au doveditcă președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul său, deputatul Vlad Cosma, au primit 1 milion de euro mită, mascată sub diferite forme. Cei doi au fost denunțați chiar de patronii a 3 firme cu care, spune DNA, obișnuiau să împartă „prada” din bugetul Consiliului Județean. Una dintre societăți este o firmă foarte cunoscută și în Dâmbovița: SC CAST SRL din Bănești, Prahova. Referatul procurorilor DNA, citat de presa centrală, arată că „persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitațiile organizate la nivelul Consiliului Județean Prahova, societatea care trebuia să câștige o anume lucrare, costurile estimative de execuție și câștigul obținut, dar și cuantumul «comisioanelor» care trebuiau plătite și anume: 10% pentru președintele autorității publice județene – inculpatul Cosma Mircea și pentru formațiunea politică pe care acesta o reprezenta , sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – potrivit prerogativelor funcției sale, precum și 1/3 din câștig care se împărțea în mod egal între inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru – traficanții de influență”.


Rețelele „Breazu” și „Cosma”, intersecție la… MDRT

În cele două scheme amintite până acum, „Breazu” și „Cosma”, nu doar „comisionul” de 10% este singurul lor punct comun. Ele se intersectează chiar în dreptul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, ca sursă a banilor deveniți ulterior șpăgi. MDRT, condus cu grație de ministrul PDL Elena Udrea, a finanțat cu sume uriașe lucrările pentru drumuri realizate Consiliul Județean Prahova, unele dintre sume ajungând chiar la firmele vizate de procurorii DNA în dosarul Cosma.

Prin OP 835 / 29.12.2010, MDRT a plătit Consiliului Județen Prahova 14.465.496,17 RON (pste 144 de miliarde lei vechi) pentru decontarea lucrărilor executate de anumite firme în baza H.G. 577/1997, sumă din care la SC CAST SRL au ajuns 12.534.722,20 RON (peste 125 miliarde lei vechi). De asemenea, prin OP 62 / 30.03.2011, MDRT a plătit Consiliului Județen Prahova 7.446.591,87 RON (74,4 miliarde lei vechi) pentru decontarea lucrărilor executate de anumite firme pentru reabilitări drumuri. În listă se află și SC CAST SRL cu suma de 5.828.550,75 RON. Sumele sunt cu siguranță mult mai mari, cele prezentate mai sus fiind doar cu titlu de exemplu pentru modul în care ministerul condus de Elena Udrea alimenta la greu Consiliul Județean Prahova cu fonduri guvernamentale pentru lucrările executate de SC CaST SRL, firmă despre care procurorii spun că întorcea 10% din valoarea lucrărilor în buzunarele președintelui CJ Prahova, Mircea Cosma, prin fiul acestuia, Vlad Cosma.

Schema „Cosma” și Dâmbovița, altă intersecție cu MDRT

Filiera CAST SRL

Însă CAST nu a lucrat doar în Prahova cu bani de la Ministerul Dezvoltării și Turismului, ci a trecut și în județul vecin, adică în Dâmbovița, unde „jupânul” finanțărilor guvermamentale era președintele CJD Florin Popescu, prieten, colaborator și înfocat admirator al ministrului Elenei Udrea. Nașului PDL de Dâmbovița i se spunea „Finul” la București, după cum a declarat însăși Elena Udrea la Târgoviște, semn că plocoanele „finului” or fi fost pe placul „nașilor”.

Printr-un singur ordin de plată al MDRT-ului, O.P. 829 / 29.12.2010, Ministerul condus de Elena Udrea a virat Consiliului Județean Dâmbovița peste 117 miliarde lei vechi. Banii au intrat în conturile unor firme portocalii (binecunoscute pentru afinitatea patronilor lor, oameni „cu nașul în suflet”!), pentru contractele cu statul român. Cele mai mari sume au fost încasate de firmele CAST SRL (apropiată Robertei Anastase) și POTENȚIAL CONS SRL (apropiată consilierului județean PDL Ioan Folescu și deputatului PDL Georgică Dumitru). CAST a primit, numai ea, peste 70 de miliarde lei vechi, iar împreună cu POTENȚIAL CONS SRL încă vreo 30 de miliarde lei vechi.

CAST a mai încasat de la Consiliul Județean Dâmbovița, în 2011, prin OP 47 / 30.03.2011, alte 4.180.374,00 prin H.G. 577/1997 pentru pietruirea, reabilitarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate. Tot firma prahoveană CAST mai primea în 2011, în asociere cu SC POTENȚIAL CONS SRL și SC RAMB SYSTEM SRL, alte 800.000 lei prin același ordin de plată al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, prin care Elena Udrea vira în vistieria instituției patronate de Florin Popescu suma totală de 8.318.047,83 RON. Adică peste 83 miliarde lei vechi.

De altfel, președinții celor două Consilii Județene se aflau în strânsă colaborare cu ministrul Elena Udrea nu doar separat, ci și… împreună! Celebrul DJ 713, Drumul Babelor din munții Bucegi, a fost reabilitat de aceeași firmă CAST SRL, iar la inaugurarea lucrărilor a fost prezentă întreaga echipă Mircea Cosma - Elena Udrea - Florin Popescu.

JURNAL DE DÂMBOVIȚA și JURNALUL NAȚIONAL au publicat ample anchete atât despre proasta executare a lucrărilor, despre plățile ilegale de peste 1,5 milioane de euro constatate de Curtea de Conturi pentru lucrări neexecutate, supraevaluate sau ilegal suplimentate, cât și despre pericolul constituit de asfaltarea acestui tronson de drum în aria naturală protejată a Bucegilor. Lucrarea, de mare anvergură, a costat peste 10 milioane de euro, sumă provenită de la MDRT, însă drumul se află în continuare în șantier și, oficial, nu a fost deschis nici până astăzi circulației publice. Un alt proiect „cu cântec”, tot de 10 milioane de euro, a fost pentru reabilitarea DJ 101G, derulat de Consiliul Județean Dâmbovița în parteneriat cu CJ Prahova și executat tot de CAST SRL. Proiectul a fost sancționat de Autoritatea de Audit, întâi cu 25%, apoi cu o corecție devastatoare de 100%, din cauza criteriilor nelegale de participare la licitație. Asta însemna că toți banii primiți trebuiau returnați Uniunii Europene, iar cheltuielile - suportate din bugetele locale, adică din buzunarele dâmbovițenilor și prahovenilor. Contractul vizat a fost semnat în 23.10.2009, iar inaugurarea s-a făcut cu mare fast propagandistic, în prezența ministrului Dezvoltării - Elena Udrea, a președinților CJ din Dâmbovița - Florin Popescu și Prahova - Mircea Cosma, precum și a deputatului PDL Alin Albu, trezorierul Partidului Democrat Liberal.


Filiera MDRT - CJ Dâmbovița - PROCOR; SC LDP și alții

O altă firmă care iese în evidență în lista celor alimentate de Florin Popescu, președintele CJ Dâmbovița, cu banii veniți de la MDRT-ul vămuit de Elena Udrea este SC COBADI IMPEX SRL, care, deloc întâmplător, achiziționa produse de balastieră în valoare de sute de milioane lei vechi de la SC PROCOR SA, firmă controlată de familia președintelui CJD Florin Popescu. O altă firmă alimentată de ministerul Elenei Udrea este chiar societatea de drumuri și poduri a Consiliului Județean Dâmbovița, SC LDP SA. Doar că despre SC LDP SA, Corpul de Control al premierului Boc (!) a descoperit că a încheiat nelegal contracte de zeci de miliarde lei vechi pentru produse de balastieră tot cu firma PROCOR a familiei președintelui CJD Florin Popescu.

De altfel, PROCOR SA, administrată „cu puteri depline” (așa apare în Monitorul Oficial!) de tatăl lui Florin Popescu se află și ea în lista MDRT. Pentru afacerile ilegale cu firma PROCOR, Florin Popescu a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, care i-au cerut arestarea preventivă în acest dosar. Camera Deputaților a respins la vot cererea procurorilor DNA în privința deputatului independent (fost PDL) Florin Popescu. Acesta se află, în prezent, în judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție în acest dosar. Și nu numai! De altfel, și deputatul PSD Vlad Cosma, din Prahova, a scăpat de arestul preventiv în același chip, însă tatăl acestuia, președintele CJ Prahova Mircea Cosma, a fost cercetat după gratii, ambii fiind trimiși în judecată de DNA.

Totalul sumelor rezultate din numai 4 ordine de plată se ridică la 29.820.671,83 (aproape 300 de miliarde lei vechi sau 6,6 milioane de euro), însemnând bani virați în perioada 2010-2011 din conturile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de Elena Udrea, în cele ale Consiliului Județean Dâmbovița, patronat de Florin Popescu. Și, din pixul lui, în conturile firmelor din grupul lui de interese. În concluzie, dacă la București și în Prahova „comisioanele” la contracte erau de 10%, urmează să aflăm de la procurorii DNA și alte detalii despre filierele comisioanelor în Dâmbovița.




Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale