Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro12.03.2019 15:15

Interviu


A A

Provocările zilnice ale unui crescător de capre

Provocările zilnice ale unui crescător  de capre

Ștefan Khalil


Activitatea de creștere a caprelor presupune numeroase obstacole în județul Dâmbovița, de la lipsa forței de muncă, până la neacordarea fondurilor europene pentru dezvoltarea fermei. În comuna Comișani, Bogdan Iorga se confruntă zilnic cu astfel de provocări. Împreună cu tatăl său, a continuat tradiția familiei, transmisă din generație în generație, de creștere a caprelor, iar acum face parte din Asociația Caprirom, cea mai mare din țară în acest domeniu. Pe lângă profitul cu care s-a ales, Bogdan Iorga a întâmpinat și multe dificultăți, despre care ne-a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru „Jurnal de Dâmbovița”.

„Capra este o uzină de lapte”

Rep.: Ce v-a determinat să începeți această activitate de creștere a caprelor?

Bogdan Iorga: În primul rând pasiunea pe care o am pentru animale. Al doilea motiv a fost că am vrut să ajut la continuarea tradiției în familia mea și nu în ultimul rând cerința foarte mare de lapte și brânză pe piața din Târgoviște.

Rep.: Câte capre aveți în efectiv și câtă matcă?

B.I.: Avem în toată ferma 160 de capre și 140 de matcă.

Rep.: Se câștigă bine în afacerea de creștere a animalelor?

B.I.: Este un profit bun, dar ca să ajungi la rezultate ai nevoie de răbdare. Reușești să ai un profit dacă știi să pui în balanță toate problemele; aici mă refer la faptul că trebuie să știi exact ce fel de hrană să oferi animalelor, iar tratamentele medicale trebuie să fie de calitate, atât cele preventive, cât și cele după îmbolnăvire. Numai așa poți ajunge la rezultate mari. Capra este o uzină de lapte, dar trebuie să știi cum să lucrezi în acest domeniu.

„Ne-ar fi ajutat foarte mult să existe un centru de prelucrare de lapte și brânză”

Rep.: Aveți probleme în desfacerea produselor?

B.I.: Nu, doar că pierdem foarte mult timp la vânzare. Ne-ar fi ajutat foarte mult să existe un centru de prelucrare de lapte și brânză. Munca noastră s-ar ușura și nu am mai pierde atât de mult timp cu vânzarea lui. O altă problemă reală și nu doar în fermele de creștere a animalelor este lipsa forței de muncă. Nu mai găsești oameni care vor să muncească.

Rep.: Primăria închiriază suprafețe de pășunat crescătorilor de capre?

B.I.: Sigur că da, Primăria din Comișani ne-a fost de mare ajutor. Am primit 23 de hectare pe Islazul Comunal. Pot să spun că avem o legătură deschisă cu primăria din comună. Accesarea de fonduri europene, un eșec total

Rep.: Cu ce alte provocări v-ați confruntat de-a lungul anilor?

B.I.: Am vrut să accesez fonduri europene, dar din păcate a fost un eșec total. A fost o provocare și încă este pentru mine, dar un proiect e foarte greu de obținut în momentul de față.

Rep.: În condițiile actuale, vă gândiți să creșteți efectivul de capre?

B.I.: Sigur că da. Îmi doresc foarte mult să cresc numărul de animale, dar să se creeze facilități. Trebuie să le oferim animalelor condiții cât se poate de bune pentru a crește efectivul lor.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Mircea Coșea (II) – Tot acest fast cu fondurile comunitare ne duce la ideea că România, în realitate, nu are niciun fel de capacitate internă de a se redresa
Mircea Coșea: "În toate țările, restricțiile au fost dublate de compensarea pierderilor. La noi lucrurile au stat total diferit"
"Ar fi ideal ca deșeurile să fie utilizate ca resursă"
Radioterapia, noutatea din Programul Național de Oncologie Terapie
Sindicatul „Valahia” Târgoviște ține în "priză" Ministerul Economiei
Cerere mare, donatori puțini la Centrul de Transfuzie Sanguină
Sindicatele din Apărare, întâlnire benefică la Guvern
"18% dintre muncitorii români lucrează pentru firme offshore, în România"
Sindicatul Automecanica dă ultimatum conducerii societății
Tensiuni la Automecanica MoreniPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Când, acum 80 de ani, ostașii țării au retrecut Prutul... (I)

În zorii zilei de 22 iunie 1941 România a intrat în războiul mondial. În cel de-al doilea al secolului XX. Sau, după unii istorici, în „ultima parte”/ secondo tempo a Marelui Război din 1914-1918. O „parte a doua” (1939-1945) a unui apocaliptic abator uman.

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale