Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.09.2021 00:20

Primarul Daniel Cristian Stan, revoltat: ,,nu pot să dau sporuri de 15% pentru plictiseală”


A A

Protest DAS la Primăria Târgoviște

Protest DAS la Primăria Târgoviște

*Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, extrem de revoltat din cauza motivelor protestelor angajaților DAS Târgoviște, a declarat că  le-a oferit condiții de muncă mai bune, dar personalul a continuat să protesteze din cauza sporurilor care le-au fost luate

 

Primăria Târgoviște fierbe! În week-end-ul ce a trecut, angajații Direcției de Asistență Socială Târgoviște au ieșit să protesteze în fața Primăriei. Aceștia sunt nemulțumiți pentru că din luna august 2021 li s-au retras niște sporuri de care beneficiau încă din anul 2018. Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, a fost extrem de revoltat din cauza motivelor protestelor angajaților DAS Târgoviște și a organizat o conferință de presă la sediul Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgoviște, la o oră neobișnuită. Acesta a declarat că  le-a oferit condiții de muncă mai bune, dar personalul a continuat să protesteze din cauza sporurilor care le-au fost luate. În cadrul conferinței, edilul a dezvăluit motivele pentru care o parte a angajaților de la DAS Târgoviște au primit niște sporuri timp de trei ani.

Sporurile respective se acordau pentru condiții de muncă (de risc, pentru condiții vătămătoare). Acestea se situează undeva între 7 și 15%. Primarul Daniel Cristian Stan a specificat că nu sunt afectați însoțitorii persoanelor cu handicap. De asemenea, edilul a ieșit la discuții cu protestatarii, le-a transmis că le respectă munca, dar nu poate fi de acord cu sporuri salariale nejustificate. În mediul privat unde se muncește mult mai mult, în condiții grele, unde sunt mult expuneri, iar productivitatea este mai mare, sporurile sunt aproape inexistente. La finalul conferinței de presă, primarul Daniel Cristian Stan a făcut un tur al instituției, arătând condițiile în care personalul de la DAS Târgoviște își desfășoară activitatea.

,,Mărturisesc că nu aș fi dorit să fac această conferință de presă la această oră, dar nici nu pot să las un subiect care este sensibil, delicat, să se rostogolească în ochii opiniei publice de o manieră eronată. Vom avea o discuție, după care vă vom arăta condițiile vătămătoare de natură să reclame acordarea unor sporuri pentru condiții vătămătoare. Acesta este scopul adunării publice, faptul că nu se mai acordă niște sporuri pentru condiții vătămătoare. Atenție, nu este vorba despre toți angajații din cadrul Direcției de Asistență Socială.

În ceea ce privește asistenții persoanelor cu dizabilități, nu intervine nici un fel de schimbare. Am văzut acum în fața Primăriei Târgoviște niște persoane cu dizabilități care protestau. I-am întrebat dacă știu că nu sunt modificări în ceea ce privește dreptul lor. Mi-au răspuns că nu, nu li s-a comunicat acest lucru. Asistenții persoanelor cu dizabilități vor beneficia în continuare de spor, care este între 7 și 15%. Cum s-a ajuns la această discuție? Păi, în anul 2018 s-a întocmit un buletin de analiză în baza căruia au fost identificate o serie de riscuri, un buletin de analiză pe care l-am pus în practică și am acordat aceste sporuri.

O să vă rog să îmi permiteți să vă citesc și câteva riscuri identificate la momentul respectiv și de natură să justifice acordarea unor sporuri. O să citez din buletinul de analize câteva paragrafe. Atenție! Personalul este supus apariției oboselii și a surmenajului, ceea ce duce la apatie, plictiseală, moleșeală. Dacă suntem obligați să dăm spor de plictiseală cuiva... eu nu o să fac acest lucru și nu o să ignor un buletin de analiză nou, din luna august, în care aceste riscuri nu au mai fost identificate. Mergem mai departe, citez…Suprasolicitare vizuală determinată de lucru la calculator și combinarea iluminatului natural cu cel artificial. Oare câți oameni care lucrează la calculator o anumită perioadă din zi beneficiază de acest spor? Nu mă refer doar la sistemul public, mă refer și la sistemul privat. Mai departe… Suprasolicitare osteo-musculo-articulară, mișcări repetitive, încordarea articulațiilor în cea mai mare parte a locului de la birou. Nu știu, poate atunci când stai la birou trebuie să primești un spor de 15% din banii contribuabililor. Eu nu cred într-o asemenea manieră.

Acum, să mergem pe cadrul legal. Avem buletinul de analiză din august în care se precizează foarte clar că număr de factori de risc sunt în număr de 1…A sau b. Primul este plictiseala sau moleșeala, unul dintre ele, iar al doilea este poziții vicioase, ceea ce am spus mai devreme. Pentru un spor de până la 15%, trebuie să se constate existența a cel puțin 4 factori de risc. În buletinul de determinare prin expertizare emis de DSP Dâmbovița există un singur (1) factor de risc. Drept pentru care, NU, eu nu pot să fiu de acord cu acordarea unor sporuri fără noimă. Nu mă lasă legea, nu mă lasă bunul simț. Cum am putea în acest moment să acordăm niște sporuri ca acestea?

Atenție, nu vorbim despre salarii de bază. Repet, acordarea unor sporuri pentru o anumită categorie de personal, nu pentru toată lumea. Cred că ar trebui să mai specific un lucru important identificat prin buletinul de analiză. În ultimii 10 ani nu existe boli profesionale, boli legate de profesiune și accidente de muncă înregistrată de personalul de la Direcția de Asistență Socială. Aceasta este prezentată în mod obiectiv. Că nu prezintă organizației sindicale…asta e altceva. Am tot respectul pentru salariații Direcției de Asistență Socială. O parte dintre ei au înțeles, dar alții contestă.

Eu înțeleg, este vorba despre diminuarea unor sporuri, dar câți dintre cei care lucrează în sistemul privat, în condiții grele, în frig, în ploaie beneficiază de asemenea sporuri? Am lucrat în sistemul privat o perioadă îndelungată. Am văzut ce înseamnă acest lucru și cum e să lucrezi în condiții vătămătoare”, a fost reacția primarului Daniel Cristian Stan.

 

 

 

Ștefan Khalil



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale