Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.04.2024 00:17


A A

Noi vizite de succes la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște

Noi vizite de succes la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște

Programul Național Educațional „Tinerețea Romanței” a prilejuit și în această săptămână vizitarea Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște pentru grupuri mari de elevi și profesori din Bucovina, Ucraina (de la Școala din Ciudei - director adjunct Maria Micailu) și din Ardeal, Alba Iulia, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan” (Profesori coordonatori: Pr.director Nistor Ioan, director Pușcaș Mihaela-Maria, Pr.Profesor Topârcean Nicolae, Prof.muzică Matei Sorina Niculina, Prof.informatică/TIC Corpodean Dana).

Inițiatoarea programului, Alina Mavrodin Vasiliu, directoarea artistică a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște, a fost si de această dată implicată, dornică să transmită vizitatorilor mesaje deosebit de interesante. Vizitarea online a acestui muzeu unic în România, dedicat Romanței românești, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, a produs interes, curiozitate și chiar uimire în rândul elevilor și profesorilor, fiind o nouă confirmare a succesului acestui program educațional, util și emoționant, prin care peste 10.000 de elevi și studenți români, din țara noastră și din comunități românești din alte țări, au vizitat deja acest muzeu dedicat istoriei Romanței românești și a importanței ei în cultura națională.

Turul virtual prin saloanele muzeului, realizat foarte inspirat de muzeograful Andrei Vasiliu, doctor în Istorie, a fost vizionat în condiții tehnice foarte bune chiar în sălile de clasă, pe table sau ecrane mari, folosind aplicația ZOOM și un laptop cablat la un videoproiector. Practic, așa cum puteți vedea în fotografiile atașate postării, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște ajunge în tot mai multe școli, licee și facultăți, ducând mesajele culturale, artistice, istorice si identitare ale Romanței românești, trinitate  spirituală a neamului nostru, care îmbină de secole muzica, poezia românească si limba română literară, purtând dorurile românilor de pretutindeni, din generație în generație.

Faptul că o veche romanță, de la 1832, compusă de Anton Pann, avea să ajungă, prin linia ei melodică în geneza Imnului național al României „Deșteaptă-te române” are o simbolistică aparte pe care toate grupurile de vizitatori o apreciază ca pe o informație de mare interes, alături de multe altele pe care le oferă saloanele muzeului prin documentele unicat, instrumentele vechi, galeriile de exponate inedite, de un farmec aparte, filigranate cu dăruire de fondatorul muzeului, jurnalistul Teodor Vasiliu, doctor în Istorie, autor al monografiei „Istoria Crizantemei de aur”. Scurtele mesaje cu impresii dau mărturia importanței acestor noi vizite emoționante, încheiate cu salutul biruitor „Romanța ne unește”.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

Scurte mesaje, precum și fotografii... cât o mie de cuvinte:

Vă mulțumesc pentru excursia virtuală. Am rămas impresionați de lucrurile minunate pe care ni le-ați prezentat. Pentru elevi excursia a fost ca „o gură de oxigen într-o lume poluată în care trăim noi". Am dori să vizităm nu numai virtual acest loc extraordinar, dar și cu prezența fizică. Să aveți parte numai de zile fericite.

(prof. Maria Micailu, dir adj Școala Ciudei, Ucraina)

 

Se spune despre romanță că exprimă nevoia și dorul de iubire din sufletul nostru dar și bucuriile, dezamăgirile sau speranțele pe care le simțim de-a lungul vieții. Turul virtual al Casei Romanței din Târgoviște ne-a convins pe deplin de acest lucru. O parte din elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia au făcut cunoștință cu un gen de muzică pe care unii nu au mai avut privilegiul să îl asculte. În cadrul acestui proiect interesant, muzica și istoria și-au dat mâna, iar copiii au avut ocazia sa le asculte și le vadă sub ochii lor chiar în sala de clasă, descoperind un loc unic din Romania în care sperăm să ajungem și fizic într-o zi. Parteneri în această activitate au fost ,,Liceul de Artă Regina Maria” (prof. de canto Georgeta Plută) și Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște.

(profesori coordonatori Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan”)

 

Felicitări celor care au gândit și implementat proiectul! Sperăm ca romanța să unească și pe viitor cât mai mulți oameni și, de ce nu, să retrăim timpurile de care se bucurau părinții și bunicii noștri odinioară!

(prof. Mihaela-Maria Pușcaș, director al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia)

 




Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița
Întreruperi de energie electrică programate
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale