Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.07.2021 00:15

Cărți. Idei. Sensuri


A A

Mihai Stan și incitantul "drum al Cărții"

Mihai Stan și incitantul

GEORGE COANDĂ

 


 

Fără niciun fel de îndoială, Mihai Stan este la ora actuală una dintre acele personalități – un infatigabil homo faber – care a așezat /așează peceți indestructibile pe egregorul cultural târgoviștean și nu numai. Tocmai de aceea are multe de mărturisit, și nu orice, pentru că, repugnându- i străvechiul obicei românesc „hai să ne aflăm și noi în treabă” cu adjuvantul „merge și așa”, Mihai Stan sa impus în egregorul amintit printr-o productivă acțiune creatoare cu vocație de arhitect inspirat. Tocmai din această pricină nu pot fi bănuit că-i fac o caracterizare encomiastică fără acoperire, iar o indubitabilă dovadă – asemenea unei depuneri de mărturie în fața opiniei publice și a istoriei – este monumentala frescă diaristică „Drumul Cărții. Din jurnalul unui editor”, apărută la Editura Bibliotheca (volumul 1 – 2018 și volumul 2 – 2021). Și mă voi opri la al doilea volum, masiv (556 pagini) și care este o complexă baleiere a spațiului cultural târgoviștean proiectată pe un fundal amplu al „mersului istoriei recente” la români cu unele racorduri la „lumea largă” politică și economică. De aici și imaginea de frescă mundană în mișcare. În fond, nu numai cel de-al doilea volum, recent dăruit cititorului de autor și editură, ci întreaga această operă semnată de Mihai Stan, și care se înscrie perfect în cadrele canonice ale Școlii de la Târgoviște, se recomandă și se impune prin desfășurarea sa sui-generis. Este, să spunem, un construct sincretic (un puzzle simpatetic) de jurnal, bilgdunsgroman și decupaj cinematografic documentar, în care, mai accentuat în al doilea volum, îți este capturată atenția prin sincere, și, uneori, în acvaforțe mărturisiri și caracterizări de personaje, nu o dată limbajul pamfletar cauterizând caractere și evenimente. Și nici nu se putea altfel, există în această frescă în mișcare și, de bună seamă, subiective, calde portretizări ale unor oameni de cultură, dar și, exact surprinse, momente semnificative din cronica unui eclatant fenomen literar – Societatea Scriitorilor Târgovișteni. N-aș putea spune că „Drumul Cărții. Din jurnalul unui editor” i-ar fi „finis coronat opus”, nu pentru că Mihai Stan mai are încă multe de spus pe ductul său scriitoricesc, însă prin această frescă suigeneris de epocă și de orizont cultural târgovi ștean, și nu numai, își adaugă încă un vector consolidant la statusul său cert de eminentă personalitate creatoare.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale