Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.03.2024 00:16

Ecouri la evenimentul dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România


A A

Mesaje de suflet la Muzeul „Casa Romanței”, din dragoste pentru Basarabia

Mesaje de suflet la Muzeul „Casa Romanței”, din dragoste pentru Basarabia

Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic Festivalul Național „Crizantema de aur”:

La mulți ani cu suflete de romanță, transmit din Cetatea Romanței Târgoviște, fraților noștri basarabeni din Bălți și din Cahul și tuturor instituțiilor implicate în sărbătorirea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Prezența acestor grupuri mari de elevi din Republica Moldova, alături de elevi din Alba Iulia, alt mare oraș al Unirii românilor, ne oferă prilejul de a ne reaminti toate valorile culturale și spirituale care ne unesc și pe care avem datoria să le lăsăm moștenire tinerei generații. Muzeul «Casa Romanței» din Târgoviște este locul ideal de a ne întâlni pentru a-i omagia pe toți corifeii romanței românești de pe ambele maluri ale Prutului, care au slujit muzica noastră, poezia românească și limba română literară, într-o trinitate a sufletului românesc ce oferă romanței virtuți identitare unice în patrimoniul național. Aducem și astăzi omagiul nostru, din Cetatea Romanței Târgoviște, pentru toți marii compozitori, poeți și interpreți de romanță din Basarabia, pentru toți cei care o promovează și contribuie la acest pod de crizanteme de aur și argint între Târgoviște și Chișinău. La mulți ani uniți!

 

Prof.univ.dr. Ioan Opriș, muzeolog, fondator Muzeul Cotroceni:

Pentru românitate, Anul 1918 a fost unul fast, începând cu Buna Vestire din primăvară, anunțată de Sfatul Țării la Chișinău și încheind cu Sfântul Andrei, în iarnă, prin arcul celor trei evenimente unioniste, încheiate la Alba Iulia la 1 Decembrie. Înaintașii noștrii ne-au lăsat atunci o Țară Mare, care reunea provinciile istorice românești. La fapta lor a contribuit credința, puterea, jertfa întregului neam. Prin glasurile lor reunite, „Deșteaptă-te, române!” s-a adeverit, venindu-i vremea! Cântecul și tradiția le-au  dat forță, i-au însuflețit! Din versurile lui Anton Pann, Vasile Alecsandri, Octavian Goga, George Coșbuc și ale multor alți creatori, asociate muzicii, românii și-au întărit sufletele, încrezători în steaua lor bună. Muzeul „Casa Romanței” găzduiește un tezaur național unde creații nemuritoare stau mărturie felului de a fi și de a trăi al românității. De Ziua Unirii Basarabiei cu România, Muzeul ne-a oferit, din nou dovezile istorice și artistice ale unei inestimabile componente care definește, prin patrimoniul său, identitatea națională. La mulți ani România!

 

E.S. Consul Mihai Tican, gerant interimar la Consulatul General al României în Bălți:

Este o onoare și o plăcere să fiu astăzi aici, alături de dumneavoastră. Aș vrea să aduc, în primul rând, mulțumire doamnei Alina Mavrodin Vasiliu pentru implicarea neobosită în promovarea romanței, un gen muzical al românilor de pretutindeni și, la fel, pentru promovarea Muzeului Casa Românței din Târgoviște, un muzeu unic în România. Vă mulțumesc de asemenea pentru oportunitatea oferită constant elevilor din Republica Moldova, astăzi din Rezina și a profesorilor acestora de a vizita muzeul și de a se informa despre romanță și despre slujitorii acestuia. Aceleași mulțumiri și pentru muzeograful Andrei Vasiliu, pentru dragostea și ingeniozitatea cu care acesta asamblează și prezintă informațiile pe timpul vizitei. Mulțumesc de asemenea și domnului primar de Rezina, Simion Tatarov, pentru implicarea în proiect și facilitarea accesului elevilor la această vizită. Eu sunt printre puținii care au vizitat muzeul și online și fizic, și pot să afirm fără să greșesc cu mare tărie că o vizită online se apropie destul de mult și de o vizită în format fizic. Mie mi-au plăcut ambele variante, le-am urmărit cu mare atenție. La mulți ani tuturor românilor din Republica Moldova și din România!

 

Madlen Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO:

Gândirea despre cine suntem, identitatea noastră, este aceea care ne conduce de fiecare dată către dorința de a crea punțile de legătură și nu de a căuta ceea ce ne desparte. Este meritul culturii și al artelor în general de a ne face să ne simțim personalități puternice, ancorate într-un pământ cu rădăcini sănătoase, care ne dă dreptul să avem aspirații pentru viitorul pe care ni-l dorim. Vorbim despre Muzeul Romanței, din punctul nostru de vedere, al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, vorbim despre o experiență unică. Nu am mai întâlnit o astfel de experiență, cei care glăsuim cu sufletul romanței și glăsuim românește, nicăieri altundeva, încă nimeni nu l-a realizat. Am fost mereu impresionată de participanții la Festivalul Crizantema de Aur, de data aceasta, de la Târgoviște, pentru că atunci când au venit în cetate și au ajuns la muzeul romanței, oameni care nu veniseră pe meleagurile Târgoviștei, au fost absolut impresionați de cât de multă informație au putut primi cu această ocazie. Și din acest motiv, Asociației Cetatea Romanței, le suntem recunoscători și pentru faptul că, fiind desigur o asociație cu acreditare pentru UNESCO, în baza de date a UNESCO mondial, iată că a reușit acest Muzeu al Romanței, pe care dumneavoastră, vizitându-l astăzi, nu ați făcut decât să vă oferiți cel mai frumos dar pe care cred că vi-l puteați oferi.

Unirea Basarabiei cu România a fost un act de decizie al acelora ce au trăit în acele vremi. Acum suntem uniți deja prin spiritul european. La fel cum s-a întâmplat cu Cămașa cu Altiță, am convingerea că romanța ne unește. Vom fi veșnic recunoscători muzeului care ne este casă a romanței și tot ceea ce se întâmplă în acest eveniment și nu numai, pentru că este o bucurie continuă tot ceea ce trăim! Romanța ne unește!

 

Rodica Melnic, primăria orașului Rezina:

Vreau să vă spun că am fost foarte plăcut, uimiți despre toată această istorie a romanței, care se vede că este de lungă durată și are o colecție nemaipomenită și foarte, foarte importantă. Vă mulțumim încă o dată pentru efortul depus, pentru că ne-ați oferit o astfel de posibilitate să fim alături de voi, de Târgoviște. Chiar vrem să ajungem acolo cu prima oportunitate. Neapărat o să depunem efort să venim și fizic.

 

Centrul Creație „Luceafărul” din Cahul:

Suntem foarte mulțumiți că suntem împreună astăzi și în această mare sărbătoare am vizionat secvențe plăcute despre această comoară istorică frumoasă a romanței.

 

Tatiana Anghelinici, director adjunct Liceul Teoretic „Olimp”, orașul Rezina, Rep. Moldova:

Vă mulțumim pentru o excursie foarte interesantă, o excursie virtuală și sperăm că ne revedem în Târgoviște. Romanța ne unește!

 

Georgeta Plută, interpretă de Romanțe, prof. de canto la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba-Iulia:

Romanța a fost și este „Rugăciunea” unui neam al cărui trecut zbuciumat de despărțiri și-a găsit alinare, dor, bucurie și nostalgie prin ea... Gen muzical de patrimoniu, Romanța trebuie cinstită și respectată, și cum putem face asta mai bine decât să-i educăm pe copiii noștri să o descopere și să o onoreze ??! Făcând asta, îi înălțăm și le oferim o perspectivă sănătoasă pentru un viitor în care vor ști să-și respecte rădăcinile! Vă mulțumesc din suflet pentru ocazia de a fi alături de frații noștri din Basarabia, la această zi de mare sărbătoare! Romanța ne unește!

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
Nou record de călători pentru transportul public local
Complexul de Natație se pregătește de noul sezon estival
Pensionarii semnalează că serviciile medicale la domiciliu sunt în scădere
Peste 1000 de persoane și-au găsit un loc de muncă
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale