Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.01.2018 15:38

Fotbal din tolbă!


A A

Mai întâi a fost Steaua Târgoviște

Mai întâi a fost Steaua Târgoviște

* Nici pe plan local originile acestei echipe nu sunt consemnate în amplele lucrări dedicate fotbalului dâmbovițean!

* În sezonul 1989-1990, Steaua Târgoviște câștigă titlul de campioană județeană după o luptă spectaculoasă cu Electrica Fieni, Comerțul Viișoara și Progresul Pucioasa și promoează în „C” după barajul cu IPT Întorsura Buzăului

VASILE NEAGU


Prima echipă dâmbovițeană de fotbal care a... gustat din frunctul democrației a fost Steaua Târgoviște. Predecesoarea altei echipe militare de fotbal – Gloria Târgoviște – echipă mică, dar cu suflet și un nume mare, Steaua... ialomițeană ia ființă în anul 1933 prin intermediul și contribuția deosebită a unui nucleu de cadre militare. Incredibil, dar foarte adevărat, este prima echipă din România care poartă acest nume (!), cu mult înaintea descendentei din CCA!! Regretăm că nici pe plan local originile acestei echipe nu sunt consemnate în amplele lucrări dedicate fotbalului dâmbovițean! Echipa aceea de la începutul anilor ’40 era sprijinită atât de conducerea Schelei petroliere cât și de cea a Garnizoanei Târgoviște. Dublul sprijin avea să-i... coboare numele!

                                                            Promovare în „C”

 În sezonul 1989-1990, Steaua Târgoviște câștigă titlul de campioană județeană după o luptă spectaculoasă cu Electrica Fieni, Comerțul Viișoara și Progresul Pucioasa și este programată pentru jocul de baraj cu campioana județului Covasna, IPT Întorsura Buzăului. Antrenorii Ion Pascu și Puiu Becheanu au reușit promovarea în Divizia C, cu următorul lot de jucători: C. Colțuneac, I. Gherghina, N. Butăroiu, G. Bucurică, St. Chiva, C. Grigore, E- Marinescu, V. Nicuță, V. Orbeci, C. Militaru, A. Roșu, Gh. Dobrică, I. Dumitru, N. Dumitru, B. Răduță, N. Zancă, D. Grigore, M. Porumboiu, D. Ștefan Radu, G. Dobrin, M. Grigore. În meciul tur, Steaua Târgoviște a învins cu 2-0 prin golurile marcate de Marin Grigore (min. 64) și Dan Ștefan Radu (min. 90). Scorul ar fi putut avea o... cifră dublă dacă Dobrică și Porumboiu ar fi marcat la fazele din minutele 3, 5 sau 18 și 54. În jocul retur a pierdut cu 2-1, dar s-a „catapultat” în „C” cu scorul general de 3-2. Echipa militară se alătura altor șase echipe dâmbovițene din eșalonul al treilea al fotbalului românesc. La debut, steliștii noștri n-au avut trac nici măcar în deplasarea de la Plopeni unde abia a pierdut cu 3-2 în fața unei echipe care își anunțase... candidatura pentru promovarea în Divizia B. La 1-1 (gol egalizator marcat de Istrate) târgoviștenii pun stăpânire pe joc și înscriu pentru 1-2 prin Porumboiu. Abia din acel minut 55 gazdele încep să-și dea seama că pot pierde meciul și trec la un presing, care, în final, le aduc o victorie nesperată, în fața unei nou promovate. Se revenise la denumirea... Petrolul Steaua Târgoviște din motive financiare și organizatorice (chiar și altele!), denumirile celorlalte dâmbovițene rămănând neschimbate: Electrica Titu, Avicola Crevedia, Minerul Șotânga, Chimia Găești, Metalul Mija și Cimentul Fieni.

                                               Steaua dispare

Curios este faptul că după doar șapte etape numele sub care echipa promovase în eșaloul trei este... înghițit de Petrolul Târgoviște și, practic, Steaua Târgoviște... dispare din presa de specialitate! Rămâne însă în presa dâmbovițeană, grație unor jurnaliști corecți printre care și Alexandru Istrate care semna la 14 octombrie 1990 cronica unui derby (destul de... subterna!), Cimentul Fieni – Petrolul Steaua Târgoviște 2-0 (0-0). Deisugr, nu se poate vorbi de o „fuziune” forțată atâta timp cât încă de la înființare – cum am amintit, anul 1933 – „militarii” s-au bazat pe sprijinul Schelei Petroliere, dar nici nu putem ignora mărturiile scrise de un ziarist precum Mișu Avanu! Titlul unui articol apărut imediat după câștigarea barajului din 1990, arăta așa: „Steaua Târgoviște în divizia C”. Și acesta era adevărul, fiindcă Petrolul Târgoviște terminase în acel campionat pe locul 7 în „Onoare”, deci existau două echipe total separate și apoi... unificate!!! Personal, nu cred că un veteran al presei din Cetate (nu doar sub aspect sportiv) ar fi putut ignora numele... întreg al unei echipe care promova în Divizia C. Adevărul se află într-o... cronologie a timpului (care cuprinde doar șapte etape!), timp în care toți jurnaliștii – inclusiv cei de la „Sportul”, care luau datele de la FRF – au avut dreptate!! În rest, unite sau separate, cele două nume reprezintă aceeași echipă, în descursul a zeci de ani. Important este să reținem esențialul: prima echipă din țara noastră care a purtat numele Steaua a fost cea din Târgoviște! Faptul că de la măreția unui astru ceresc până la... bogăția din subteran s-a făcut o alipire (chiar și fără o cratimă!) nu este nicio... nenorocire (ba, dimpotrivă!) atâta timp cât totul se află în același... univers! ... în cazul de față, un univers al fotbalului!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Viitorul Aninoasa a promovat în Liga a 4-a
Chindia are licență, dar jocul lasă de dorit
Finala mică merge în decisiv
CSM Târgoviște a avut avantaj
Titu se impune clar în derby
Urban Titu e acum favorită
Situația se complică pentru morenari
Pucioasa, egalată în prelungiri
Cristi Bălașa vrea să revină la Chindia
Poker pe emblema Chindiei Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale