Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.05.2022 00:20

Editorial


A A

Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem! (III)

Mai există România ca stat unitar și suveran? Nem! (III)

Apropo de buna, amicala înțelegere dintre maghiari și români la firul ierbii. Este un frumos basm autoamăgitor pentru români. Știți ce s-a petrecut cu câțiva ani în urmă la Târgu-Secuiesc? Doi maghiari de rând au fabricat o bombă artizanală, pe care au vrut s-o detoneze la parada trupelor românești cu prilejul zilei naționale de 1 Decembrie. Au fost prinși la timp și băgați după gratii cu îndreptățită acuză de terorism.

După eliberare, Budapesta i-a declarat eroi și le-a conferit decorații pentru lupta lor împotriva conaționalilor români cu care conviețuiesc într-o paradisiacă prietenie. Vă vine a crede? Desigur, nu. Iată acum și un exemplu din propria-mi biografie. Am mai spus-o și nu am nicio reținere s-o mai spun: jumătate din sângele care-mi curge prin vene este maghiar.

De aceea îi înțelege prea bine pe maghiari în durerea lor post-Trianon. Mătușă-mea Ibalya de la Cluj-Napoca – pentru ea a fost mereu Kolozsvar -, a fost o unguroaică fanatică, și mereu le-a moralizat pe sora ei mai mică Margit (Margareta), adică pe buna mea mamă, și pe o altă soră, Eluș, că s-au luat de niște amărâți de valahi. Și până ce a părăsit această lume, cu „Ungaria Mare” în suflet, n-a vrut, nici în ruptul capului, să priceapă de ce Transilvania s-a unit cu România.

Niciodată n-a putut să depășească această, pentru ea, tragedie ungurească. Și cu toate astea, am iubit-o și am înțeles-o. Și, obsesiv, încă o dată nedumerirea-mi: o mai fi existând România ca stat unitar și suveran? Oh van (iată) răspunsul ni-l dă Budapesta, din punctul ei de vedere șovin: Nem!

 

 

George Coandă



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haosul public și distrugerea națiunii române
Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale