Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro17.05.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Idei noi despre construcția europeană (II)

Idei noi despre construcția europeană (II)

Ne întrebăm, desigur, cum este văzută dinspre Balcani ideea unei Political European Community. Mulți o vor vedea ca pe o birocratizare, chiar amânare, a aderării la UE. Experții susțin că însuși Parteneriatul Estic a fost o construcție pe aceeași linie... Să întrebăm ucrainienii sau moldovenii despre utilitatea unei astfel de cooperări. Să nu uităm însă și de Norvegia, Elveția și de – bineînțeles – Turcia.

Puțini își mai amintesc, dar la începutul anilor ’90, se vehicula ideea ca țările din Europa Centrală și de Est, proaspăt eliberate de jugul sovietic, să formeze doar ele o alianță, de genul UE2. Mă bucur foarte mult că nu s-a mers pe această idee, iar acum avem posibilitatea să unim continental prin intermediul unei singure Uniuni Europene.

Dezvoltările viitoare ne vor aduce cu siguranță în următoarele luni mai multe informații despre o Comunitatea Politică Europeană sau despre ce e nevoie să schimbăm la nivel instituțional pentru a avea o Europă mai eficientă. Conceptul autonomie strategice europene se accelerează și progresiv vom avea analize sectoriale de genul œcontribuția sectorului auto la o Uniunea mai puternicăœ. În acest context, cel mai probabil, se va relansa și mecanismul campionilor industriali europeni, pe un ax clasic de dezvoltare Franța-Germania, după modelul companiei aerospațiale Airbus.

Vom discuta tot mai mult despre sectoare strategice europene, fie ele sănătatea, lanțul de aprovizionare cu alimente, energia sau cooperarea la nivel de securitate și apărare. Vom începe conversații despre relaționările europene cu țări precum India sau cele din America de Sud. Totul este pragmatic, economic și politic.

Vom avea discuții picante, controversate probabil, despre energia nucleară și exploatarea gazelor de șist în Europa Centrală. Dar vom vorbi realist despre interesele naționale într-un ansambu bine articulat european.

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Războiul lui Putin, la scara necuprinsă a Universului
Jurnal de război. Suntem înecați într-o lacrimă cât Pământul (I)
Succes, ANAF!
În România, din păcate, nimic nu se leagă...
Gata! Ne organizăm? (II)
Gata! Ne organizăm? (I)
„Minciuna stă cu regele la masă...”
Podul de piatră s-a dărâmat...
Ratificarea tratatelor europene
Strănutul (german) și răceala (europeană)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale