Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.10.2021 00:58

La Târgoviște, în perioada 21-23 octombrie 2021, ajuns la ediția a 54-a,


A A

Festivalul Național „Crizantema de aur”: Celebrăm Tinerețea Romanței

Festivalul Național „Crizantema de aur”: Celebrăm Tinerețea Romanței

*Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de Aur”, 
ediția a 54-a, 2021, se desfășoară cu restricții impuse de reglementările legale actuale
 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

​Vă facem cunoscut că, în perioada 21-23 octombrie 2021, se va desfășura în municipiul Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, cea de-a 54-a ediție a Festivalului Național de Interpretare și Creație a Romanței „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România, organizat neîntrerupt din anul 1968 la Târgoviște, cu scopul promovării Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Precizăm că organizatorii sunt preocupați de înscrierea Romanței în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, procedură care a fost inițiată de organizatorii festivalului în anul 2016, în colaborare cu Comisia Națională a României pentru UNESCO, și care se află în atenția Ministerului Culturii.

Organizatorii acestei ediții: Primăria și Consiliul Local Municipal Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Uniunea Muzicienilor din Moldova. 

Direcția artistica a festivalului este asigurată de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Evenimentul se desfășoară la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște.

Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3, precum și de Radio România Antena Satelor (seara de gală).

 

NOUTĂȚILE EDIȚIEI A 54-A ȘI EVENIMENTELE ASOCIATE FESTIVALULUI

a.  Programul Național de Concerte „Tinerețea Romanței”  - eveniment asociat Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția 2021. Concertele sunt programate să se desfășoare în zone istorice din România, în perioada 23 octombrie - 20 decembrie 2021. Programul este destinat promovării tinerilor laureați ai festivalului și a romanțelor noi, lansate la concurul de creație. Concertele sunt organizate în colaborare cu instituții muzicale, centre județene de cultură, cu alte instituții și organizații din România și din Republica Moldova;

b. Patrimoniul poetic al romanței – omagiu adus poeților naționali Vasile Alecsandri (200 de ani de la naștere), George Coșbuc (155 de ani de la naștere), Octavian Goga (140 de ani de la naștere). Va fi lansată Antologia „Dorurile mele” – realizată de renumitul interpret de romanțe Gheorghe Sărac. Culegerea muzicală conține toate partiturile romanțelor compuse pe versurile poeților George Coșbuc, Octavian Gora și Vasile Alecsandri. De asemenea, vor fi lansate cărțile „Romanța și vodevilul în opera lui Vasile Alecsandri” și „Octavian Goga și Romanța «Bisericuța din Albac»” (autorii ambelor cărți: Marian Niță, Cristinel Gigi Șonea, Angel-Cristian Stăiculescu)

c. Omagiu corifeilor romanței – eveniment realizat cu sprijinul Fundației „Henry Mălineanu” cu scopul celebrării creației compozitorului de romanțe Henry Mălineanu, a compozitorului Ionel Fernic (120 de ani de la naștere), precum și omagierea altor mari compozitori români: Gherase Dendrino, Temistocle Popa și Camelia Dăscălescu (100 de ani de la naștere).

*Evenimentele se desfășoară la Teatrul „Tony Bulandra” și la Muzeul „Casa Romanței” – ambasadă a culturii la Târgoviște.

 

 

SINTEZA PROGRAMULUI FESTIVALULUI „CRIZANTEMA DE AUR”

- 21-23 octombrie 2021 –

 

Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”, ediția a 54-a, va fi transmis integral în direct pe postul TVR3 în perioada 21-23 octombrie 2021, în fiecare seară, începând cu ora 18.00. Postul Radio România Antena Satelor va transmite în direct seara de sâmbătă, 23 octombrie 2021, începând cu ora 18.00.

• Ediția a 54-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată astfel:

a) Concursul de interpretare -  joi, 21 octombrie 2021;

b) Concursul de creație – vineri, 22 octombire 2021;

c) Gala laureaților – sâmbătă, 23 octombrie 2021

d) Microrecitaluri „La izvoarele romanței” – joi, 21 octombrie 2021

e) Concertul „Tinerețea Romanței” -  vineri, 22 octombrie 2021

f) Concertul „Te iubim, Romanță” – sâmbătă, 23 octombrie 2021

g) La Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște – unic în România, vor avea loc și alte evenimente asociate: lansări editoriale și discografice, dezbateri și mese rotunde dedicate celebrării patrimoniului muzical și poetic al romanței.

 

Concursul de Interpretare: participă 14 concurenți selecționați în urma a 6 preselecții regionale, realizate în perioada 01-15 spetembrie 2021, în România și în Republica Moldova;

Concursul de Creație va îmbogăți patrimoniul muzical național cu 14 romanțe în primă audiție selectate în urma preselecțiilor naționale realizate la București în colaborare cu UCMR și la Chișinău în colaborare cu UMM;

Acompaniază orchestrele:

-       „Dor românesc” - dirijor Ștefan Cigu

-       „Romanța” - dirijor Lucian Vlădescu

Juriul Concursului de Interpretare va fi format din interpreți de romanță și din personalități ale vieții muzicale din România și Republica Moldova care promovează romanța.

Juriul Concursului de Creație va fi format din compozitori desemnați de UCMR și de UMM.

Prezentatori: Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu, Miruna Ionescu și Silviu Biriș.

• Scenografia: Bogdan Dobre

 

Co-producător: TVR3 – transmisiune în direct.

Parteneri media: Radio România; Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR; UZPR.

Direcția artistică: Alina Mavrodin Vasiliu - Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

Sponsori: COTNARI, EUROGAS PRESCOM FIENI, BANCA TRANSILVANIA, FUNDAȚIA „HENRY MĂLINEANU”, ROTARY CLUB TÂRGOVIȘTE, CAMERA NOTARILOR PUBLICI PLOIEȘTI, EXPERT RECYCLING, ADELLE STYLE.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale