Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro08.04.2021 00:17

La Vulcana-Pandele,


A A

Expoziție temporară "155 de ani de la nașterea gravorului Gabriel Popescu"

Expoziție temporară

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească“ Târgoviște, vă invită să vizitați, începând de joi, 8 aprilie 2021, expoziția ”155 de ani de la nașterea gravorului Gabriel Popescu personalități care au marcat destinul artistului”, organizată la Casa Atelier „Gabriel Popescu“ Vulcana – Pandele, unde se află unica presă din lemn, cu valțuri, pentru imprimat gravuri în metal. Istoria artei românești – îndeosebi gravura de la începutul secolului al XX-lea – a fost marcată de finețea, echilibrul, precizia execuției, înțelegerea formelor, distribuirea luminilor și puterea de expresie a operei marelui gravor Gabriel Popescu, în acest an împlinindu-se 155 de ani de la nașterea sa. Lucrările lui Gabriel Popescu (8 apr. 1866, com. Vulcana Pandelea, jud. Dâmbovița – 15 apr. 1937, com.Vulcana Pandelea, jud. Dâmbovița) înfățișează, în general, în tehnici diferite (aquaforte, dăltiță, ac sec ori peniță, cărbune, acuarelă, ulei etc.) scene din Vulcana Pandele (Scenă de la Gura Vulcănii cu copii și gâște, În grădină la Vulcana), portrete (soția Martha Canazin, copiii săi, mama soției – Antonine Canazin, autoportrete, Carol I - Rege al României), dar și lucrări realizate după opere ale altor artiști, precum: G. D. Mirea, J. B. Carpeaux, Fr. Erhmann, P. P. Rubens ș.a. Ca bursier la Paris, în perioada 1894 – 1899 al Ministerului Lucrărilor Publice și apoi al Casei Regale, urmează în paralel pictura (la Academia Julian, în atelierul lui Bougereau, H. L. Doucet și Gabriel Ferrier) și gravura (la Ecole Nationale et Spéciale des Beaux- Arts la clasa lui Jules Jacquet). Viața i-a fost marcată de întâlnirea cu mari personalități ale vremii: Gheorghe Duca, cel care i-a remarcat talentul la desen și i-a obținut o bursă de studii la Paris, Regele Carol I, Jules Jacquet, Spiru Haret, Take Ionescu, Dimitrie Paciurea, Alexandru Clavel. La Vulcana Pandele, în casa artistului prezentăm într-o expoziție fotodocumentară legăturile artistului cu personalitățile enumerate.Alături de documente originale este expus și „Portretul Regelui Carol I”, o gravură apreciată în mod deosebit însuși M. S. Regele. Patrimoniul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, colecția „Gabriel Popescu” s-a îmbogățit anul acesta prin donarea corespondenței de familie din perioada studiilor artistului la Paris, donație făcută de nepoata artistului, doamna profesor universitar Ioana Beldiman, corespondență pe care vă invităm să o vedeți la Casa Atelier Gravor Gabriel Popescu. Expoziția va rămâne deschisă până la data de 8 aprilie 2022 pentru a oferi timp suficient turiștilor să o poată viziona în condiții de maximă siguranță.

Biroul Relații Publice al Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Aniversarea nașterii pictorului Nicolae Grigorescu
Ziua Europei, marcată și în Dâmbovița
Izvorul Tămăduirii, zi de mare sărbătoare creștină
9 Mai – zi cu semnificații profunde pentru poporul român, istorie și modernitate
O nouă expoziția de pictură este deschisă la Muzeul de Artă
Izvorul Tămăduirii
Pentru prima dată în acest an, toți elevii au revenit la școală
Elevii se întorc pe băncile școlilor
ÎNVIEREA DOMNULUI –FUNDAMENTUL CREDINȚEI ȘI VIEȚII NOASTRE
"Iconostasul Bisericii Mari a Curții Domnești - Icoane Restaurate"Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Când, acum 80 de ani, ostașii țării au retrecut Prutul... (I)

În zorii zilei de 22 iunie 1941 România a intrat în războiul mondial. În cel de-al doilea al secolului XX. Sau, după unii istorici, în „ultima parte”/ secondo tempo a Marelui Război din 1914-1918. O „parte a doua” (1939-1945) a unui apocaliptic abator uman.

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale