Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro14.05.2021 21:27

Sâmbătă, 15 mai, la Teatrul "Tony Bulandra" din Târgoviște, va fi vernisată...


A A

Expoziția de Pictură și Grafică semnată Ioan Cezar Corâci

Expoziția de Pictură și Grafică semnată Ioan Cezar Corâci

 

A.V.

Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște va găzdui, sâmbătă, 15 mai a.c., vernisajul expoziției de Pictură și Grafică semnată de Ioan Cezar Corâci, personalitate de excepție în lumea culturală, artistică, academică și, nu în ultimul rând, politică și economică. Prezentarea lucrărilor va fi făcută de criticul de artă Roxana PĂSCULESCU (Radio România Cultural). Expoziția va fi deschisă până în data de 6 iunie 2021.

„Am plăcerea să Vă invit la expoziția mea de pictură și grafică care se inaugurează, sâmbătă, 15 mai 2021. Vernisajul expoziției are loc azi, 15 mai la ora 18:00, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște. Prezintă Criticul de Artă Roxana PĂSCULESCU, Radio România Cultural”, a lansat Ioan Cezar Corâci invitația la vernisajul expoziției.

 

Ioan Cezar CORÂCI s-a născut în București în ianuarie 1953. Este conferențiar universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică București.

Pictează de peste 35 de ani. A fost în perioada 1990-1993 Președintele Asociației Artiștilor Plastici.

A expus în numeroase expoziții în perioada 1985-1993 și anume : Muzeul Colecțiilor de Artă (1985), Muzeul de Artă al României (1987), Galeriile de Artă Cluj-Napoca (1988).

A avut mai multe expoziții personale și anume : Teatrul Foarte Mic-București (1987), Galeriile Artă ale Municipiului București (1988), Sala Brâncuși din Centrul Internațional de Expoziții al Palatului Parlamentului (2020)

A obținut mai multe premii fiind laureat cu Premiul pentru Pictură al Festivalului Primăverii Culturale Bucureștene în anul 1998.

Are tablouri în colecții particulare din țară și străinătate (Austria, Canada)

Atelierul pictorului este în București, str. Sbl. Zaharia, nr. 11, sector 1.

 

Criticul de Artă Roxana PĂSCULESCU (Radio Romania Cultural): „Ceea ce am descoperit în pictura domnului Corâci: o excepțională vitalitate, care spune mult despre esența creatorului care o dată ajuns în atelier își regăsește toate forțele. Și nu spun doar pentru că această cromatică ne frapează și ne tulbură, categoric. Uitați-vă la gestul picturii, la pensulația prin care Cezar Corâci își construiește compozițiile. Niște pensulații largi, de puternică forță la care se adaugă, sigur, partea de intelectualitate a domnului Corâci pentru că lucrările nu sunt doar spontane, de o largă respirație, și doar atât. În această avalanșă a culorilor, a exploziei picturii domnului Corâci domnia să se situează pe o linie foarte firească a postmodernismului. De multă vreme, de câteva decenii, întrebarea care se pune este: ce-ar mai putea să spună pictorul nou în pictură? Ei, multe, multe dacă știi și dacă ești pictor. Da, multe. Din afară se spune foarte repede ca s-au spus toate, de fapt Renașterea a spus totul și restul, până și postmodernismul și până și Van Gogh câteodată este trecut așa, într-o zonă să spunem „gri” a picturii. Gri între ghilimele, desigur nu mă refer la cromatica lui Van Gogh. Pe linia postmodernismului în ce sens vă spuneam? Pentru că își propune dialoguri cu marii artiști ai lumii și poate în țesăturile compoziționale ale domnului Corâci ați recunoscut, da, mă gândesc eu, ați recunoscut niște personalități ale artei universale, mă gândesc foarte atent la cei care au activat sub această emblemă a expresionismului german Max Ernst”.

Tudor Octavian – Serata Muzicală: „Îndrăznesc să fac o deslușire la activitatea pictorului Cezar Corâci. Toți pictorii contemporani dorind să nu semene cu nimeni, seamănă cu ei, dacă veți face un tur în arta abstractă contemporană veți remarca vreo două lucruri: 1) că nu țineți minte și 2) că aveți impresia că ați mai văzut asta undeva. Pictorul Cezar Corâci suportă ceea ce se cheamă un regim de continuitate în artă. În restul Europei, a existat respect pentru continuități. Fracturile în materie de imagine, de reprezentare nu sunt atât de dure. E loc pentru toată lumea. Sigur că da, orice om care vrea să devină pictor suportă o mare uimire, adică faptul că toate locurile sunt ocupate. Tot ce trebuia făcut sau merita făcut s-a făcut. E o aventură să începi să speri a te defini printr-o continuitate. Cezar Corâci are acest noroc care este și o nenorocire în același timp pentru că e un mod de a te alinia la un timp de imagine și de plăcere artistică, și de confort intelectual și optic în regimul continuității. Cred că toți dintre dumneavoastră făcând turul tablourilor ați avut observații de acest fel: „Hopa aici parcă ar fi... aici parcă da”. Domnul Corâci n-a făcut nici un secret din profesorii dumisale, atât din cei români, cât și din cei din albume și din muzee. Vă spun un secret nu e nici un secret să fi avut profesori și să trăiești în respectul unor modele. Închei și să vă spun un secret aceste tablouri au o calitate: pentru ele există un loc undeva într-o casă, într-un anturaj, într-un ambient. Deci nu sunt doar tablouri de expoziție”.

 

 

 

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți
Ce efecte ar putea avea premiile pentru elevii olimpici și profesorii lor
"Vârfuri, Pagini de istorie. File de monografie"
Elevii nu mai pot fi exmatriculați!
„Tezele ar putea să fie eliminate de tot din programă”
Pescuirea minunată
Infrastructură sportivă și educațională în dezvoltare la Raciu
Inspectorul școlar general, despre bursele de studii la clasa a V-a
Răvășitul oilor, la mare căutare și în acest an
Răvășitul oilor, „unul dintre festivalurile emblemă ale județului Dâmbovița”!


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Moscova încă nu crede în lacrimi

Joe Biden, președintele SUA, de la universala tribună a ONU de la New York, ferm și fără să-i tremure vocea, deci, la vârsta-i matusalemică, a anunțat și el mapamondul că Vladimir Putin minte fără pic de rușine cum că Occidentul euro-atlantic a amenințat Rusia cu lovituri nucleare, dar dacă Kremlinul va cuteza să lanseze vreo rachetă nucleară spre ținte NATO, proporțional va fi și răspunsul. Devastator pentru... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale