Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.05.2022 00:19

România, țară scumpă!


A A

Explozia prețurilor la Piața 1 Mai din Târgoviște

Explozia prețurilor la Piața 1 Mai din Târgoviște

*Roșiile se vând cu 14-17 lei kg, iar telemeaua de oaie și capră cu 40-45 lei/kg, telemeaua de vacă fiind cea mai accesibilă, 22-25 lei/kg

 

Piața agroalimentară, unde țăranii vin să-și desfacă produsele muncii lor, este considerată de tot mai mulți cetățeni o alternativă mult mai sănătoasă față de supermarket unde produsele de import dețin supremația. Însă este foarte adevărat că nici la piață prețurile nu mai sunt așa de accesibile, pentru că  producătorii, la rândul lor, au fost nevoiți să majoreze prețurile din cauza scumpirilor în lanț la combustibili și utilități.

Avantajul pieței rămâne totuși posibilitatea de a putea negocia cu producătorii agricoli care pot să facă o mică reducere, de 1-2 lei pe produs. Roșiile românești au apărut în piețe în cantități considerabile numai că prețurile destul de piperate, de 14-17 lei/kg, nu sunt pentru buzunarele pensionarilor și a celor cu salarii mici. Acesta este motivul pentru care cetățenii care nu și le pot permite le privesc de la distanță și așteaptă o nouă scădere a prețurilor, care va veni peste puțin timp pentru că altfel producătorii vor fi nevoiți să arunce roșiile la gunoi.

Și cum roșia merge de minune cu brânza, am încercat să aflăm cum stăm în prezent și cu prețul produselor lactate. În Hala de lactate din Piața 1 Mai își desfac produsele câțiva producători, trei din județ și un sibian. Prețurile sunt peste tot cam la fel atât la brânza de vacă, de oaie și de capră, cât și la lapte și ouă. Aici părerile sunt împărțite, doi sunt mulțumiți de vânzare, iar doi spun că vânzarea este slabă, însă toți au recunoscut că au crescut puțin prețurile. Brânza cea mai scumpă este cea de oaie și capră care se vinde cu 40-45 lei/ kg, iar cea de vacă este ceva mai accesibilă, de 20-25 lei/kg.

 

Vox populi: „A scăzut foarte mult vânzarea!”

*„Telemeaua de vacă o vindem cu 25 lei, cea de oaie cu 45 de lei, de capră cu 40 - 45 lei/kg. Am majorat și noi prețurile de la 35-38 lei, cât erau înainte. Oamenii cumpără fie 1 kg, fie mai puțin sau mai mult, vânzarea se menține constantă”. (comerciant Potlogi)

*„Lumea cumpără mai puțin, vindem și de 300 de grame. A scăzut foarte mult vânzarea... Nu am scumpit pentru că vânzarea este proastă și am rămas cu aceleași prețuri, am pus la bidonul de lapte câte 1 leu în plus. Nu este vânzare, nu au oamenii bani. Cașcavaua este la 30 lei/kg, brânza de burduf 48 lei/kg, telemea de vacă 20 -22 lei/kg. Laptele costă 9 lei cel dulce și 10 lei cel prins, bidonul de 2 litri, oul costă 1 leu. Vânzarea este cam aceeași  toată săptămâna... Eu plec la ora 16.00 din piață, pentru că sunt de la țară, dar nu mai vin oamenii după ora 16.00... Plătim 30 de lei pe zi, iar chiria este 130 lei lună pentru a vinde aici. Vindem cu bucățica, mai dăm și o bucată întreagă, sunt zile și zile”. (comerciant Pucheni)

*„Vânzarea este proastă, mai ales de când a început războiul... Am mărit și noi prețurile cam cu 10%, așa cum s-a scumpit pe la gaze și curent. Oamenii cumpără mai puțin față de alți ani și vindem mai mult în weekend. Mai mult pensionarii vin la noi, tinerii se duc în supermarketuri. Telemeaua de oaie costă 45 de lei/kg cea veche, 40 lei/kg cea proaspătă, urda 25 de lei/kg, brânza de burduf 48 de lei/kg. Cel mai bine se vinde telemeaua veche, oul este 1 leu”. (comerciant Sibiu)

*„Prețurile au crescut pentru că am fost nevoiți să facem acest lucru, mai ales că toate inputurile au crescut. Telemea de vacă vindem cu 22 -23 lei/kg. Spre weekend se vinde cel mai bine, iar pensionarii sunt clienții noștri fideli. Când se dau pensiile se cunoaște. Laptele este 4,5 lei litrul cel proapsăt și 5 lei cel bătut, oul este 1 leu, cașcavaua este 30 de lei kilogramul. Avem clienții noștri, cine a venit o dată vine și a doua oară”. (comerciant Comișani)

 

 

Violeta Stanciu



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Impozite pentru înfrumusețare și întreținere corporală
Amenzi usturătoare pentru deșeuri reciclabile
327 de locuri de muncă disponibile
Investițiile în comuna Raciu prind contur
Șofer-pericol public, arestat preventiv 30 de zile
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
422 de sancțiuni contravenționale, aplicate de polițiști
365 de locuri de muncă vacante
Investiții importante în infrastructura educațională
La Voinești, extinderea sistemului centralizat de gaze naturale este în grafic


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale