Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro31.03.2023 00:20

Editorial


A A

Europa e un vulcan nuclear

Europa e un vulcan nuclear

Titlul acestui editorial nu este doar o figură de stil, el reflectă o realitate care poate arunca Europa în aer. Între revolta îndreptățită și manevrele oculte, de astă dată cele două stări de lucruri se întâlnesc combustiv în aceeași vâlvătaie. Este clar că guvernanța neoliberală a eșuat, că cerințele izvorâte din numeroase nemulțumiri sociale depășesc capacitatea unor guverne de a le satisface, fie că nu sunt în stare s-o facă, fie că, din anumite motive, nu vor să le satisfacă.

Și iată că revolta, izbucnită asemenea unui vulcan nuclear, a cuprins cu lava sa țări la care noi, românii, ne-am uitat întotdeauna ca la niște modele demne de a fi urmate ca să ne fie și nouă bine, chiar mitizându-le „democrațiile consolidate”, cum ar fi de-alde Franța. O, da, mai ales Franța, „sora noastră mai mare e gintă latină”, Germania – „motorul Europei” care, între timp s-a cam gripat -, Italia, Spania…

Unii revoltați, și sunt milioane, cer salarii mai mari, îndestulătoare pentru a fi asigurat „coșul zilnic”,  alții nu vor ca AI (inteligența artificială) să le ia locul în „câmpul muncii”, iar francezii, cuprinși de o fioroasă „mânie proletară”, non monsieur president Macron, nu vrem să crească, nici măcar cu doi ani vârsta de pensionare. Dar asta să fie cu adevărat detonatorul exploziei nucleare a vulcanului franțuzesc? Și de ce să dai foc primăriilor, până și celui mai celebru muzeu al planetei, Luvru, incediind și, de asemenea, cel mai faimos bulevard al Parisului și Europei, Champs Elysees? De mai multe zile, da, Parisul arde.

Și ceva îmi șoptește că, cineva – de ce nu, Moscova? – dorește această incendiere, nu numai a Hexagonului, dar și a UE pentru că este de partea Ucrainei într-un război declanșat de egoismul dement al unui țar egocentru cu ifose de stăpân al unui mare imperiu, unul eșuat în 1991. Vârându-și coada drăcească în revolte îndreptățite – mai mult sau mai puțin -, Kremlinul putinist este gata să tragă în groapa în care va fi să cadă un întreg continent.

În fond, lumea se schimbă. Este firesc. Dar depinde cum se schimbă. Și cum vor unii s-o schimbe. Nu m-ar mira, și nu numai pe mine ar fi să mă mire, dacă într-o zi o să auzim din nou îndemnul internaționalist „Sculați voi, oropsiți ai vieții!”. Este a se lua aminte în ce sens. Vulcanul nuclear al revoltei umanității abia a început să erupă.

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Care neutralitate?
Coaliția și-a adjudecat un succes „à la Pirus” (II)
Coaliția și-a adjudecat un succes „à la Pirus” (I)
Cum se aleg liderii europeni (II)
Cum se aleg liderii europeni (I)
Alarmă la granițele României
Victoria electorală în Dâmbovița
Despre rezultatul alegerilor europene
Cum a evoluat reprezentarea României la Bruxelles în ultimii 5 ani?
Miza alegerilor europene: Belgia vs România


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale