Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.01.2020 00:19

Editorial


A A

Eminescu. Și punctum

Eminescu. Și punctum

GEORGE COANDĂ


Sunt întrebat, uneori, de ce scriu câte un editorial la fiecare 15 ianuarie în scurgerea anilor. Chiar dacă este vorba de Eminescu. Păi, cutuma ne zice că, fie aniversările, fie comemorările se marchează la „cifre rotunde” că, altminteri cădem în ridicol encomiast. Așa o fi, dar când, la 15 ianuarie se împlinesc anii de la nașterea Geniului cosmic al românilor, tocmai pentru că în sinea-i Eminescu are veșnicia Cosmosului, El este în Ființa noastră ca popor, astfel că sărbătorindu-l în fiecare zi a existenței noastre, ne sărbătorim pe noi înșine – Națiunea. Dar nu este mai puțin adevărat că, încă, mai sunt unii „elitiști” care, în siajul „marilor directori de opinie” Patapievici – Pleșu – Liiceanu (care, între timp, s-au cam dat la fund, din remușcări de conștiință în niciun caz), continuă să-l conteste pe cel care a adus cultura română la cotele everestice ale culturii europene moderne. Oportunismul lor este și suspect, și odios, și duhnind a mizerie umană. Nu o dată am fost întrebat de ce tot scriu un editorial de atâta vreme la ziua de naștere a Geniului cosmic al românilor. Nu o fac ca să dau replici contestatarilor, ar fi o inutilitate, ci o fac pentru că, astfel, aduc, asemenea unei firești ofrande, respectul meu culturii române care are efigie de eternitate Duhul lui Eminescu. Și, în acest fel, mă respect pe mine însumi ca român. Dar, haideți să-l las pe Eminescu să ne zică cum va arăta anul care abia a început, căci premonițiile sale de acum 137 ani într-un editorial din „Timpul”: „Cu părere de rău cată să constatăm că, cu toată bătrânețea prematură a năravurilor, inteligența politică a acestei țări arată uneori semne de copilărie. Ca un sfinx, mută încă și cu ochii închiși, stă anul viitor înaintea noastră, dar știm bine că multe are de zis, că cumplite sunt enigmele ce le va rosti, că în prăpastie va cădea cel ce nu va fi în stare să le dezlege [...] Fără îndoială, ceea ce are să se-ntâmple se va-ntâmpla, dar e păcat și nu e demn ca, atunci când timpurile sunt foarte serioase, un popor să joace mica comedie a luptelor sale dinlăuntru”. Vă pare cunoscut? Bineînțeles. Iată-l atât de contemporan pe Eminescu. Și mereu va fi punându-ne oglinda-n față. Și la 170 de ani de la ivirea sa în lume să-i urăm: LUMINă DUMNEZEIASCă FIE-țI VEȘNICIA, DUH AL NEAMULUI ROMÂNESC!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale