Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro29.11.2022 00:20

Editorial


A A

De la Marea Unire la Marea Dezbinare

De la Marea Unire la Marea Dezbinare

Îndeobște, la Ziua Națională se scriu editoriale festive, se pune în valoare semnificația acestui eveniment cu rezonanță profundă în istoria neamului, se exaltă eroismul celor ce s-au jertfit pe Altarul Patriei pentru Independență, libertate și suveranitatea națiunii și așa mai departe pe aceeași coardă encomiastă.

Și, într-adevăr, dacă este a ne referi la 1 Decembrie, din 1990 încoace Ziua Națională a României avem ce spune cu emoție și cu dovezi copleșitoare despre un an astral în destinul românilor, și l-am numit pe 1918, când, din primăvară și până la începutul iernii, românii din Basarabia și Bucovina au hotărât Unirea cu Patria Mamă România, mișcare de demnitate națională încununată de decizia impresionantei adunări referendare de la Alba Iulia din 1 Decembrie, Transilvania revenind, după secole de oropsire maghiară, în sânul Patriei Mamă.

Și această Mare Unire, care a dat naștere României Mari, s-a produs într-o situație extrem de grea, când n-o spera nimeni atunci, la Sfârșitul Primului Război Mondial, momentul părând imposibil pentru înfăptuirea unui astfel de Act istoric. Însă românii au beneficiat acum 104 ani de oameni politici de un ardent patriotism care, în acea situație / disperată pentru soarta națiunii, au știut cum să se folosească la Chișinău, la Cernăuți și la Alba Iulia de împrejurările geopolitice pentru a da Faptă voinței întregului neam.

Neamul și oamenii politici patrioți și-au făcut în acele împrejurări din anul de grație 1918 un adevărat și irepresibil Proiect de țară. Și proiectul s-a realizat, ca și la Unirea din 1859, și la proclamarea și dobândirea Independenței de stat din 1877.

Nota Bene: Și, așa cum am propus în urmă cu câteva decenii, ziua din luna mai din 1877 ar trebui, la rându-i, să fie declarată Zi Națională. Căci, fără Independență și suveranitate națională, nu s-ar fi putut ajunge la Marea Unire din 1918.

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Ministrul Afacerilor Europene la români
Zelenskiada (II)
Zelenskiada (I)
Maia Sandu, de ce nu?! (II)
Maia Sandu, de ce nu?!
Reindustrializarea României
Cine are încredere în populiști?
Neamul românesc piere… (II)
Neamul românesc piere... (I)
Putin se roagă în KremlinPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale