Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro11.06.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Cum a evoluat reprezentarea României la Bruxelles în ultimii 5 ani?

Cum a evoluat reprezentarea României la Bruxelles în ultimii 5 ani?

Experiența României, acumulată treptat, s-a reflectat într-o mai bună evoluție la Bruxelles, dar încă activăm sub potențialul de țară. Mă refer aici la capacitatea unei țări care, matematic, este a 6-a putere europeană, dar care încă nu identifică toate oportunitățile. Dezvoltarea capacității de a activa eficient la nivel UE este un deziderat al țărilor membre. România trebuie să continue implicarea, mai ales la nivelul pieței interne, unde expertiza românească este punctuală și fără continuitate.

În anul 2027, la 20 de ani de apartenență la UE, nu vom mai putea să ne plângem că suntem „noi în peisajul UE”, mai ales în condițiile în care viitoarea extindere a UE va poziționa România ca țară dezvoltată în UE, iar profilul fondurilor europene disponibile se va schimba.

Progresiv, românii din Belgia au început să se implice în alegerile de aici, fiind în unele cazuri chiar candidați pe listele electorale ale partidelor politice belgiene. La nivel regional și național, procesul încă este complex, dar la nivel local, de ani buni aveam candidați, unii reușind chiar să câștige mandatul de consilier local.

Prezența românilor pe liste este un lucru bun, care dinamizează alegerile. Comunitatea românilor din Belgia a crescut enorm în ultimii ani și este normal ca aceștia să se responsabilizeze, să intre în jocurile politicii locale, iar compatrioții lor vor aprecia că dispun de vectori reali de reprezentare.

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Crin Antonescu de ce nu?
Se întețește lupta pentru „tronul” de la Cotroceni
„Reziștii” nu înțeleg că sunt pe făraș...
Remco în Schepdaal
Rolul concesiilor strategice în construcția europeană
Descrețirea inovației (II)
Descrețirea inovației (I)
"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale