Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.09.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Criza energetică și răspunsul european

Criza energetică și răspunsul european

Am revenit, cu mare drag, la RFI, la emisiunea „Decriptaj” a lui Ovidiu Nahoi. Am vorbit despre o criză a prețului la energie. Mulți o aruncă în dimensiunea războiului din Ucraina, pentru că e ușor să blamezi războiul și te-ai spălat pe mâini. Criza energetică este un subiect de prima linie în fiecare țară și, bineînțeles, la Bruxelles.

Aș putea spune că se discută mai mult la Bruxelles despre criza energetică decât despre războiul din Ucraina. Bineînțeles, atinge la buzunar fiecare cetățean, și atunci fiecare guvern, mai ales dacă în țara respectivă sunt și alegeri, se gândește foarte mult cum comunică, ce măsuri ia, ce partid, din ce coaliție... E stăpână UE / Comisia Europeană pe situație? Încearcă, și nu e ușor.

Dacă ar fi să comparăm cu alte crize majore, ne aducem aminte de 2008-2009, cu acea criză economică și a finanțărilor, în care Comisia s-a spălat pe mâini și a zis „Nu e de competența noastră. E de competență națională”. Cam așa a încercat și în 2020 cu criza pandemiei, până s-a prins după șase săptămâni că trebuie să-și asume o parte din problemă, chiar dacă politica de sănătate nu era de competență comunitară.

Ceea ce încearcă acum Comisia Europeană este să aibă leadership pe situație. Așa cum e criza, așa cum sunt competențele legislative, se încearcă să se dreagă busuiocul, să știm despre ce e vorba. Și nu e ușor. Sunt unele țări membre în Uniunea Europeană care nu joacă numai de 6 luni împotrivă, joacă așa cum vor ele.

Uniunea Europeană este un proiect, un șantier, o structură aflată în construcție, spre deosebire de SUA, de exemplu, care este fixă. Trebuie o coordonare fantastică. Despre o recesiune se vorbea deja de 2019, despre o criză economică la nivel global. La un moment dat, cetățeanul se va uita și va întreba: „Voi ce faceți acolo, la Bruxelles?”.

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale