Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.01.2023 00:20

Editorial


A A

Cine are încredere în populiști?

Cine are încredere în populiști?

Acum câțiva ani, Herman Van Rompuy spunea că populismul este cel mai mare pericol pentru Europa. Desigur, nu există niciun politician care să nu fi fost etichetat măcar o dată drept populist.

Pericolul populismului îl putem analiza la nivel european, dar și pe structura națională.  Ceea ce este mai important este o analiză a ambelor extreme. Având în vedere că majoritatea cetățenilor nu au opinii fixe în Europa, populismul este capabil să alimenteze o spirală descendentă a euroscepticismului pentru a difuza nemulțumirea, precum și eurocinismul.

Exită însă și o laturã a federaliștilor care de multe ori poate să fie clasificată ca populism. A prezența mereu idei nerealizabile, conduce la scăderea încrederii în proiectul european. Un exemplu este necesar.

Strategia de la Lisabona, cunoscută și sub denumirea de Agenda de la Lisabona sau Procesul de la Lisabona, a fost un plan de acțiune și dezvoltare conceput în 2000, pentru economia Uniunii Europene între 2000 și 2010. Scopul său a fost de a face din UE „cea mai competitivă și dinamică economie în lume, capabilă de o creștere economică durabilă, cu locuri de muncă mai multe și mai bune și o mai mare coeziune socială”, până în 2010. Până în 2010, majoritatea obiectivelor sale nu au fost atinse. Putem să considerăm că acest proiect a fost doar o înțiativă populistă sau e bine să avem abordări mărețe ?

Urmează un an 2023 în care vom avea promisiuni enorme. E foate important însă să trecem totul printr-un filtru al realității. Nu trebuie să fim păcăliți, să plecăm la fenta cum se spune, de toți măscăricii care doresc să ne conducă destinele. Maturitatea unui popor constă în a alege liderii politici care au puterea de a implementa ceea ce promit. A valida populiști, plini de o notorietate îndoielnică, nu ajută societatea și nici binele nostru comun.

Este un semnal de a înțelege și proiectul european în profunzimea sa adevărată. Uniunea Europeană nu este colacul de salvare al discursurilor deșirate și fără sens, este un spațiu al valorilor și al implicării. O abordare pro-activă, structurată și predictibilă, în care extremele nu au nici o șansă de reușită.

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale