Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.03.2023 00:20

Editorial


A A

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (II)

ChatGPT redeschide lupta pentru supremația informației (II)

La prima prezentare a produsului, undeva pe la sfârșitul anului 2022, ChatGPT menționa că utilizează anumite bazele de date, adică documente publicate înainte de anul 2019. Normal, dimensiunea bazelor de date actualizate este o direcție clară de acțiune. Companiile care prestează servicii în acest sector scanează și indexează o cantitate enormă de documente în fiecare zi.

O parte fanscinantã este însă focalizarea unei cercetări asupra unei anumite baze de date predefinite. Am înțeles că la nivelul instituțiilor belgiene există astfel de proiecte. Concret, pe lângă a identifica un anumit număr de documente juridice dintr-o perioadã anume, pe un anumit subiect, există acum posibilitatea de a avea un rezumat rapid al celor scrise în miile de pagini selecționate. Procedurile clasice, de extragere de conținut sau de creere de paragrafe noi, sunt combinate de către un algoritm pentru a da o formă finală ușor de accesat pentru cetățeni.

La nivelul Internetului vorbim mult de sursele reper, adică un anumit conținut care face diferența, cel puțin ca vizibilitate. În prezent avem informația instituțională, cercetările academice, articolele publicate de prestigioase trusturi de media, și lista poate să continue. Sunt practic, veți zice, linkurile recomandate pe prima pagină a unei căutări online. Imaginați-vã viitorul!

Așa cum am prezentat, informația prezentatã după formula unui chatbot va proveni din anumite baze de date, cu indexãrile programate de anumite persoane, conform unor ipoteze de lucru. Un anumit algoritm poate să sugereze textul bazat pe anumite coduri, de exemplu de a utiliza doar surse instituționale sau doar cercetări academice. În cazul unor instrucțiuni clare, unele documente, deși aflate în spațiul public, pot să fie ignorate sau chiar clasificate ca fake news.

Bătălia de abia acum începe. Lupta pentru a deține REPERUL digital de informații e în plină derulare. Este practic o competiție pentru a crea cel mai credibil și vizibil spațiu online care să informeze cetățenii în format chatbot. Totul la zi, în timp real, în toate limbile Pământului, gratuit, ușor de accesat…

 

 

 

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale