Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro29.04.2021 00:21

Donatorii fideli, precum și cei ocazionali sunt așteptați să doneze sânge pentru cei aflați în suferință!


A A

Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, criză disperată de sânge!

Centrul de Transfuzie Sanguină Dâmbovița, criză disperată de sânge!

❚ „Recoltarea aceasta de sânge, de 400 ml, stimulează măduva să producă elemente noi celulare, hematii. Toate aceste celule mor, pentru că au și ele un timp de viață, iar donarea este stimulatorie”

 

VIOLETA STANCIU


Interviu cu dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

-Oamenii nu se mai prezintă la donarea de sânge, așa cum o făceau altădată. Cum explicați dumneavoastră această situație?

Nu găsesc un motiv anume pentru prezentarea aceasta slabă la Centrul de Transfuzie Dâmbovița... Este un lucru cu care ne confruntăm toți... Dacă nu se realizează acțiuni de colectă în sensul să promovăm donarea de sânge și să aducem donatorul spre centru, oamenii nu mai vin în aceeași măsură în care veneau înainte de toată situația aceasta, înainte de pandemie. La început au fost temeri legate de vecinătatea cu Spitalul de Boli Infecțioase, mai persistă și acum, sunt donatori pe care noi îi solicităm, îi sunăm... Donatorii noștri fideli vin singuri, dar cei ocazionali... așteaptă să fie sunați. Când facem concentrat trombocitar, de exemplu, în ziua aceea trebuie să avem o anumită grupă de sânge și chemăm un donator fidel, îl invităm. Ei se simt altfel când sunt invitați de acasă, știu că este o urgență și este necesară grupa respectivă, dar nu trebuie să aștepte să fie sunați pentru că urgențe sunt în fiecare zi, pacienți sunt mulți acum și nu prea poți să ai așa o comunicare cu familia, pentru că ați văzut cum este, cu familia abia apuci să comunici și să spui ce se întâmplă cu pacientul lor, cu cel internat, și să mai spună și printre rânduri că trebuie să doneze sânge familia.... poate nu mai apucă. Noi avem afișe în spital pentru donare.

-Intenționați să-i chemați în ajutor și pe medicii de familie?

La capitolul promovare ar trebui să mai umblăm. Se derulează acum o campanie în care să fie implicați și medicii de familie, în sensul ca afișe și informații să fie diseminate și la cabinetele de medicină de familie, unde ar putea și medicii, cu toate că și ei sunt foarte ocupați, dar ar putea să recomande totuși donarea de sânge. Colaborez cu medici de familie care recomandă donarea mai ales celor care au hemoglobina mare, care suferă periodic de alergii și pot, cu ocazia donării, să-și mai împrospăteze sângele, dacă nu sunt fix în episodul acut al bolii. Au mai venit astfel de persoane și s-au simțit bine și chiar au rămas donatori fideli. Deci sunt soluții terapeutice pentru oameni care nu sunt neapărat bolnavi, dar trec prin niște faze, pentru că toți avem nevoie periodic de o împrospătare a sângelui.

-Deci donarea este o măsură profilactică pentru îmbunătățirea stării de sănătate?

-Sigur că da, așa trebuie privită donarea. Pe lângă faptul că faci un atât de mare bine celorlalți, și fără să te coste nimic, este și pentru persoana respectivă un lucru benefic, pentru că recoltarea aceasta de sânge, de 400 ml, stimulează măduva să producă elemente noi celulare, hematii... Toate aceste celule mor, pentru că au și ele un timp de viață, iar donarea este stimulatorie.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

184 de locuri de muncă disponibile prin AJOFM
Proiecte social-filantropice de peste 25.000 lei
Jandarmii, amenzi anti-COVID în rafală
Cabinetele de medicină primară pun umărul la vaccinarea populației
Peste 75.000 de persoane vaccinate
"Academia SANITARII PRICEPUȚI", și la Crucea Roșie Dâmbovița
Media testelor de COVID a ajuns la 20 de solicitări zilnic
Jandarmii au returnat portofelul pierdut de un tânăr
Întreruperi de energie electrică
Daruri din partea BisericiiPolitica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Cine are ultimul cuvânt?

Cine se ocupă de comunicarea europeană la nivel instituțional? Oare cei de la Bruxelles sunt cei care decid în totalitate atunci când se iau măsuri la nivel european?

[citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale