Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.10.2021 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Bulina roșie (I)

Bulina roșie (I)

Cine crede că România este departe de Uniunea Europeană se înșală. Acum 25 de ani eram aproape invizibili pe acest palier. Obținerea vizei pentru a veni în Belgia era atunci o adevărată expediție pentru un clujean. După un drum de o noapte la clasa a 2-a cu trenul până la București, la primele ore ale dimineții mergeam pe strada Dacia, la Consultatul Belgiei, pentru a-mi depune dosarul pentru viză.

Înghesuiala era la ea acasă, și nu vreau să redeschid traume pentru cei care au trecut prin aceste experiențe. După obișnuita transpirație fizică și psihică, reușeam să țin în mână pașaportul cu mult râvnita viză în jurul orei 16 și fuga la Gara de Nord. O nouă noapte de vis până la Cluj, dar ce mai conta, plecam în câteva zile la Bruxelles.

Și ce drum până în capitala comunitară! Nici vorbă de avion, trenul era rege în acea perioadă. Înarmat cu un bilet de o lună, Interel, am pornit calea Europei, iar după vreo 5 trenuri schimbate și 24 de ore eram în Bruxelles. Nu ocoleam de dragul plimbatului cu trenul, dar Austria nu era încă în Schengen, ceea ce făcea ca drumul cel mai scurt să treacă prin Praga.

Cazarea cea mai ieftină din Bruxelles era oferită de hotelul Ascot, faimosul locaș al bătrânelului plecat din România. Aici, doamna Cristoiu mi-a oferit o cămăruță de 8 metri pătrați, ceva rezidență de pe rue Bordeaux, căci cam atâta puteam plăti cu cele 400 mărci o lună de cazare.

Atunci când prietenii mei erau la Costinești pentru vacanța estivală, eu descopeream Uniunea Europeană de la kilometrul zero, într-un Bruxelles care te cucerește fără să îți dai seama de ce. Nu vă închipuiți că cele 21 de zile de ploaie au fost plăcute, dar tot acel sistem clădit în jurul simbolului european e copleșitor, îți dă forța de a continua.

(va urma)

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Haosul public și distrugerea națiunii române
Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale