Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.11.2021 00:13

Cuvântul care zidește


A A

Bogăție și mântuire!

Bogăție și mântuire!

Învățăturile cuprinse în Evanghelia ce se citește în duminica care urmează, în bisericile noastre,  i-au înfricoșat foarte tare pe cei ce-L întreabă, zicând: „Și cine poate să se mântuiască?” (Luca 18, 26). Din răspunsul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, înțelegem că lucrul acesta este foarte greu și aproape cu neputință puterilor firești ale omului bogat, dar mai ales ale celui care își leagă sufletul de acele averi. Dar este cu putință, totuși, prin lucrarea harului atotputernic al lui Dumnezeu.

Dregătorul bogat, prezentat în această pericopă evanghelică, a venit la Iisus Hristos nu ispitindu-L, ca legiuitorul, ci s-a apropiat cu respect și smerenie de Iisus Hristos, zicându-I: „Bunule Învățător”. N-a venit nici cu fățărnicie și nici cu vicleșug. Dregătorul acesta a auzit, după cum se vede, despre binefacerile Domnului și cum propovăduia învățături cu privire la viața veșnică. De aceea, a venit la El ca să audă și să învețe cum ar putea să intre în viața cea veșnică. „Iar Iisus i-a zis: Pentru ce Mă numești bun? Nimeni nu este bun, decât Unul Dumnezeu. Știi poruncile?” (Luca 18,19-20). Dregătorul acela socotea că alte fapte bune duc pe om în viața veșnică, nu împlinirea dumnezeieștilor porunci din Legea lui Moise. De aceea a întrebat: „Ce să fac ca să moștenesc viața cea de veci?”. Dar Domnul Iisus Hristos îi pune înainte, pe scurt, poruncile lui Dumnezeu, care se cuprind pe larg în Legea lui Moise.

Iar el răspunde: „Toate acestea le-am păzit din tinerețile mele” (Luca 18, 21). În acel moment Iisus îi spune: „Vinde toate câte ai și le împarte săracilor și vei avea comoară în ceruri; apoi vino de urmează Mie” (Luca 18, 22). Într-adevăr, păzirea dumnezeieștilor porunci care se cuprind în Legea lui Moise mântuiește pe cel care crede în Hristos și-l duce la viața cea veșnică.

Văzând Iisus că dregătorul n-a primit învățăturile care-l făceau desăvârșit, ci s-a întristat, a încetat convorbirea cu el, grăind mai cuprinzător despre mântuirea bogaților. Ca să arate cât de greu se mântuiesc bogății, a dat pildă acului și a cămilei. Într-adevăr, mare este osteneala și aproape cu neputință ca să se facă un ac cu urechi așa mari prin care să poată trece cămila, dar mult mai mare și cu multe nevoințe este osteneala unui bogat, care trăiește în desfătări, să intre în Împărăția cerurilor, căci greu se desparte de poftele trupului, de lăcomia pântecelui și a iubirii de bani. Câtă tărie de suflet pentru un bogat, ca să nu fie biruit de deșertăciunea lumii care îl împresoară totdeaua! Într-adevăr, acest lucru este cu neputință fără ajutorul și sprijinul dumnezeiesc.

Omul cel bogat ca și cel sărac, numai cu a sa putere, nu poate să se mântuiască; fiind însă povățuit și ajutorat de dreapta cea atotputernică a lui Dumnezeu, poate să se mântuiască.

 

Pr. Gîmbă Ovidiu Adrian, Parohia Geangoești

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Noi numiri în administrația eparhială
Secretarul de stat Sorin Ion explică întârzierea testelor anti-COVID-19 în școli
Școala Gimnazială nr. 13 „Matei Basarab”, foarte aproape de redeschidere
,,Un singur bilet, 16 muzee și toată istoria județului nostru’’
Conferințele administrative lunare cu tema „Misiunea Bisericii în mediul online”
Ziua Unirii la Muzeul "Casa Romanței" din Târgoviște
Mai multe balastiere în județul Dâmbovița
Eveniment educațional dedicat Unirii Principatelor
Grădinița din Sagricom, aproape de finalizare
De Ziua Unirii, expoziție la Muzeul de Istorie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Crima de depopulare a României de români...

...continuă cu o halucinantă frenezie. Și, din păcate, suntem martorii muți, noi, românii, a unei Apocalipse românești. A avut dreptate, cândva, poeta Ana Blandiana: suntem un popor vegetal. Dar chiar n-aș vrea să dau o sentință, apropo de această stare de a fi, apropo de propria soartă, precum Petre Țuțea. Pentru că, atunci, ar însemna să ne pierdem orice speranță de a ne salva și a dăinui pe... [citește tot...]



Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter






Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale