Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.10.2020 00:21

Reciclarea poate sã genereze venituri ºi sã creeze locuri de muncã


A A

"Ar fi ideal ca deºeurile sã fie utilizate ca resursã"


❚ „Deºeurile municipale, atunci când sunt colectate separat, pot fi transformate într-o sursã de energie sau îngrãºãminte” ❚ „Dacã deºeurile vor rãmâne o problemã sau se vor transforma într-o veritabilã resursã, depinde numai de cum va fi gestionatã aceastã problemã ºi cât de rapid” ❚ „ O medodã este transformarea acestora, prin tehnici prietenoase cu mediul înconjurãtor, în energie electricã ºi energie termicã, aºa cum majoritatea þãrilor europene procedeazã”

 

Interviu cu jr. Antonio ªandru, specialist în legislaþia pe mediu ºi al Programului Integrat de Gestionare a Deºeurilor pe raza Judeþului Dâmboviþa

 

I.POPA

 


 

Rep.: Consideraþi cã deºeurile constituie o problemã sau o resursã?

- Din punctul meu de vedere, deºeurile nu reprezintã doar o problemã de mediu, ci ºi o imensã pierdere economicã, pierdere economicã rezultatã din eliminarea prin depozitare a deºeurilor. Gestionarea deºeurilor costã bani. Crearea unei infrastructuri pentru colectare selectivã, sortare ºi reciclare este foarte costisitoare dar, odatã ce este instituitã, reciclarea poate sã genereze venituri ºi sã creeze locuri de muncã. Ar fi ideal ca deºeurile sã fie utilizate ca resursã ºi sã reducem astfel nevoia de a extrage resurse noi. Extracþia unei cantitãþi mici de material ºi utilizarea resurselor existente ca ºi materie primã ar putea contribui la evitarea unui impact negativ, în viitorul apropiat, asupra mediului înconjurãtor.

Rep.: În ce mod pot fi utilizate deºeurile ca resursã?

- În majoritatea þãrilor europene, deºeurile provenite din gospodãrii (bucãtãrii sau grãdinãrit) constituie cea mai mare parte din deºeurile municipale solide. Deºeurile de acest tip, atunci când sunt colectate separat, pot fi transformate într-o sursã de energie sau îngrãºãminte. Digestia anaerobã reprezintã o metodã de tratare a deºeurilor care implicã trecerea deºeurilor biodegradabile printr-un proces de descompunere biologicã, similar celui din depozitele de deºeuri, dar în condiþii controlate, rezultând astfel biogazul ºi materiile reziduale care, la rândul lor, pot fi utilizate ca îngrãºãminte, precum compostul. O altã medodã este transformarea acestora, prin tehnici prietenoase cu mediul înconjurãtor, în energie electricã ºi energie termicã, aºa cum majoritatea þãrilor europene procedeazã. Exemplificarea de mai sus nu este limitativã, lista modalitãþilor de utilizare a deºeurilor ca resursã putând continua.

Rep.: Ce consideraþi cã trebuie fãcut pentru diminuarea cantitãþilor de deºeuri care urmeazã a fi eliminate prin depozitare?

- Combaterea deºeurilor începe cu prevenirea. Înaintarea pe scara ierarhiei deºeurilor necesitã un efort comun al tuturor pãrþilor implicate: consumatori, producãtori, factori de decizie, autoritãþi locale, etc. Dacã deºeurile vor rãmâne o problemã sau se vor transforma într-o veritabilã resursã, depinde numai de cum va fi gestionatã aceastã problemã ºi cât de rapid.

Rep.: Care consideraþi cã ar fi paºii de parcurs pentru diminuarea rapidã a cantitãþilor de deºeuri ce urmeazã a fi depozitate?

1. Utilizarea fondurilor UE pentru a sprijini colectarea separatã, sortarea ºi reciclarea, inclusiv colectarea ºi tratarea deºeurilor biologice; 2. Eficientizarea maximã a sistemelor de rãspundere a producãtorilor, îmbunãtãþirea calitãþii datelor ºi asigurarea respectãrii obiectivelor de reciclare a ambalajelor; 3. Acordarea de asistenþã tehnicã specializatã municipalitãþilor cu scopul sporirii constante a conºtientizãrii din partea publicului în ceea ce priveºte colectarea selectivã a deºeurilor; 4. Creºterea stimulentelor economice pentru prevenirea generãrii de deºeuri ºi pentru reciclare, iar un exemplu ar fi taxe eficiente de depozitare la rampele de gunoi ºi amenzi pentru implementarea deficitarã a sistemului de colectare selectivã; 5. Revizuirea urgenþã a planurilor de gestionare a deºeurilor, cu aspecte ce þin de realitatea socio-economicã a þãrii noastre; 6. Implementarea unor sisteme eficiente de colectare separate a materialelor reciclabile ºi a deºeurilor biologice, cu standarde minime aferente serviciilor de colectare a deºeurilor pentru municipalitãþi. De altfel, aceºti pãºi îi veþi regãsi ca fãcând parte din raportul general al Comisiei Europene referitor la punerea în aplicare a legislaþiei UE privind deºeurile, raport care are menirea sã ajute þara noastrã sã îºi îndeplineascã obiectivul privind pregãtirea pentru reutilizare ºi reciclarea a 50% din deºeurile municipale pânã în anul 2020.



Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaºi categorie

Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensãmântul populației, în faza recenzãrii la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamãgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de ºomeri înregistraþi la AJOFM care ar putea sã revinã”
„Automecanica Moreni stã mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorãri sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societãțile din Apãrare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicalã
Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște



Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Judeþul Dâmboviþa - de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI (partea a III-a)

ªi mulþi au constatat aceastã realitate ºi cu prilejul recentelor „Zile ale judeþului Dâmboviþa”, zile în care am strãbãtut acest meleag de þarã prin mai multe zãri ale sale, prilej de a vedea la faþa locului cum de la Potlogiul brâncovenesc ºi Gãeºtiul lui Gheorghe Zamfir, ºi „orașul aurului negru” Moreni, ºi Pucioasa, care pãstreazã încã amintirea faimosului general Kiselleff, cel ce i-a descoperit... [citeºte tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter






Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citeºte tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale