Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro05.05.2022 00:12

La Voinești, cu toate problemele de valorificare și de depozitare...


A A

Apar plantații superintensive ca în străinătate

Apar plantații superintensive ca în străinătate

*„Foarte mulți pomicultori sunt dezamăgiți pentru faptul că merele li s-au stricat și zac în beciuri și asta datorită condițiilor de depozitare”

 

Primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț recunoaște că pomicultorii de pe Valea Dâmboviței nu au avut motive de bucurie în ultimul an! În ciuda unei producții record de mere, pomicultorii nu au putut să-și valorifice recolta, iar merele  au ajuns să se strice în beciurile oamenilor. Edilul recunoaște că dacă ar fi existat niște depozite cu atmosferă controlată pentru depozitatrea frunctelor lucrurile ar fi stat cu totul altfel, numai că și la construcția acestora există o mare problemă. Amenajarea de depozite cu atmosferă controlată pe fonduri europene nu este deloc atractivă pentru pomicultori din cauza părții de cofinanțare, de 50%, care nu poate fi susținută de niciun pomicultor din comuna Voinești.     

,,Anul trecut, în luna noiembrie, am fost foarte fericiți că am avut o producție record de mere și aici mă refer atât la cantitate cât și la calitate. Problema este că merele nu s-au vândut. Tocmai de aceea foarte mulți pomicultori sunt dezamăgiți pentru faptul că merele li s-au stricat și zac în beciuri și asta datorită condițiilor de depozitare...Este foarte greu, chiar dacă suntem sprijiniți pe fonduri europene, să realizezi un depozit cu atmosferă controlată cu o cofinanțare de 50%.

Vă dau un exemplu... un depozit cu atmosferă controlată de 2000 de tone înseamnă cam 2 milioane de euro și nu cred că există un pomicultor în comuna Voinești care să-și permită să vină cu o cofinanțare de un milion de euro. De aceea sper ca, pe următorul exercițiu financiar, Guvernul României va găsi soluții în așa fel încât cofinanțarea să fie de 10%, maxim 20%. Pomicultura, la nivelul Văii Dâmboviței, este într-un impas, dar noi românii trăim cu speranță... Sunt mulțumit pentru că în ultimii ani la nivelul comunei Voineștia au apărut extraordinar de multe  plantații superintensive exact cum sunt plantațiile din Italia, Polonia și Anglia.

Avem deja peste 200 ha și cred că realizarea acestor plantații coroborat cu construcția de depozite cu atmosferă controlată, va revigora activitatea pomicolă în zonă. Deja avem 3 depozite, dar este nevoie de cel puțin 10 depozite cu atmosferă controlată... Aș vrea să cred că pomicultorii vor ajunge, în următorii 5 ani, acolo unde au fost cândva, la nivelul anilor 1990... Sper ca pomicultura să se revigoreze’’, ne-a declarat primarul comunei Voinești, Sandu Gabriel Dănuț.

 

 

Violeta StanciuComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Medicii de familie, în continuare greu de găsit
Eveniment inedit organizat la Dobra
Consumul de droguri și alcool la volan, "tras pe dreapta" de polițiști
Măsuri contra caniculei
Programul de lucru al Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte va fi prelungit
Terenurile agricole, valorificate la maxim
Școala din Moroeni Glod a primit sprijin din partea Bisericii
Numărul urgențelor la UPU este în creștere
Numărul urgențelor la UPU este în creștere
Schimb de experiență româno-americană la Jandarmeria Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șansa României (I)

Războiul din Ucraina a adus o poziționare europeană fantastică pentru România. Să trecem peste mesajele imediate, în special legate de imagine, și să vedem cum abordăm, structurat, această fereastră de oportunitate.

Resursele naturale, fie ele gaze naturale sau metale prețioase, devin incredibil de importante în jocul autonomiei strategice europene. România are nevoie acum de o abordare... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale