Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
20.11.2023 00:14
Vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate, trimite săgeți către factorii decidenți
„Pomicultura este defavorizată total”

*„Merele se vând cu același preț ca acum 20 de ani, dacă se vând și cu prețul acesta. Cea mai mare parte din fructe merge la industrie, pe 40 de bani”
Vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate, consilier județean și specialist în atragerea fondurilor europene în agricultură a tras un nou semnal de alarmă privind situația grea în care se află pomicultura dâmbovițeană, respectiv pomicultura românească în ansamblul ei. Social democratul a lăsat să se înțeleagă, la conferința de presă de la PSD Dâmbovița, că pomicultura este una dintre cele mai defavorizate ramuri agricole la atragerea fondurilor europene, în condițiile în care „merele se vând cu același preț ca acum 20 de ani”. O altă anomalie sesizată de Mihai Istrate privește situația jalnică în care a ajuns „Programul mărul în școli”, în sensul că, la Voinești, în patria merelor, copii au ajuns să mănânce mere de proastă calitate din Polonia.
„Agricultura în județul Dâmbovița, și cred că în toată țara, a rezistat în ultimii ani doar datorită fondurilor europene. Merele se vând cu același preț ca acum 20 de ani, dacă se vând și cu prețul acesta. Cea mai mare parte din fructe merge la industrie, pe 40 de bani. Anul acesta este un preț mai bunicel, 40 de bani! Adică, dacă nu ai forță de muncă și trebuie să o plătești, nu-ți ajung banii cu care vinzi fructele să plătești doar forța de muncă, pentru că trebuie să le aduni, să le culegi. Și atunci soluția este atragerea fondurilor europene, dar pomicultura este la acest moment defavorizată total. 35% cofinanțare înseamnă că fondurile acestea le dăm tot la cei care au bani. Și pe Valea Dâmboviței, și în toate zonele din România, unde avem pomicultură, și acolo sunt tineri fermieri, și acolo sunt tineri care vor să rămână și generațiile de fermieri să se reînnoiască, dar cu toată responsabilitatea o spun, pe acest program nu au nicio șansă. Avem un program cu mărul în școală! Am făcut acest program în așa fel încât copiii din Voinești au ajuns să mănânce mere din Polonia, niște mere pe care pomicultorii adevărați nici nu le toacă. Copiii le aruncă. La mine, la Bărbulețu, găsim tomberonul plin de mere, pentru că nu pot mânca așa ceva, iar merele noastre le dăm la industrie sau le vindem cu 1 leu, mă repet, ca acum 20 de ani”, a semnalat vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate, consilier județean, specialist în atragerea fondurilor europene în agricultură.
Violeta Stanciu
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
„Modernizare DS 276 (strada Câmpului) în satul Lunca, comuna Voinești, județul Dâmbovița”„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)
Târgoviștea va aprinde luminile sărbătorilor de iarnă
„Nu suntem mulțumiți de noul ministru al MAI, Cătălin Predoiu”
Uzina UPET Târgoviște obține prestigioasele certificări API
Platformă betonată pentru depozitarea temporară a deșeurilor din construcții
„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (I)
Finanțare asigurată pentru centurile rutiere din Târgoviște, Pucioasa și Fieni
Situație-limită pentru salvatorii montani dâmbovițeni
Schimbări semnificative în organigrama municipalității Târgoviște
Editorial
„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)

A se lua seama, cu toată seriozitatea, la ceea ce s-a întâmplat, fără să fie o întâmplare câtuși de puțin, în San Francisco, la Summitul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, de pe la mijlocul lui noiembrie 2023. Ne oferă, dacă nu avem mintea năucă, ci gata să facă un minim efort de a înțelege „mersul lumii”, o perspectivă a unui orizont geopolitic de pe care s-a ridicat un colț al... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
