Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



09.03.2023 00:15

Astăzi, expoziție de grafică și pictură


A A

„Ana Oprișoreanu, linie și culoare”

„Ana Oprișoreanu, linie și culoare”

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, vă invită joi, 9 martie 2023, ora 12:00, la deschiderea expoziției retrospective de grafică și pictură a artistei Ana Oprișoreanu, ce va avea loc la Muzeul de Artă din Târgoviște.

Expoziția „ANA OPRIȘOREANU, LINIE ȘI CULOARE” aduce în atenția iubitorilor de artă o artistă discretă, însă cu o personalitate pe măsură, ce se reflectă în creația sa bogată, caldă, uneori veselă, alteori sobră, însă de fiecare dată cu o cromatică vie și antrenantă pentru simțuri. Artista Ana Oprișoreanu s-a născut și s-a format în capitala Moldovei, Iași, oraș cu o mare încărcătură istorică. Atât drumul ales, cât și viața au purtat-o, în cele din urmă, dintr-o capitală în alta, de la Iași la Târgoviște.

Inspirația oferită de locurile văzute, în care a trăit și pe care le-a descoperit de fiecare dată cu alți ochi, s-a simțit în subiectele abordate de-a lungul întregii sale creații.Înainte să ajungă la Târgoviște, în anul 1975, ca tânără artistă cu studiile încheiate la Iași și, mai târziu, în 1982, la București (Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”), pașii au purtat-o, pentru scurt timp, la Cluj și Brăila, fără a uita însă de meleagurile natale și casa părintească din Piatra Neamț.

Pe lângă expozițiile personale importante, deschise publicului încă din 1974 la Brașov, Târgoviște, Ploiești, București și multe alte localități din țară, artista a participat la concursuri, simpozioane, saloane și tabere de creație, ce depășesc deseori granițele românești (Balcik, Kozlodui - Bulgaria, Alençon - Franța, Blasova - Brăila, Valea Doftanei, Cornu, Câmpina, Vălenii de Munte etc.)

Dorim să reamintim iubitorilor de artă, care ne-au fost alături de-a lungul anilor, că artista Ana Oprișoreanu s-a numărat frecvent printre expozanții bienalelor (Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” Târgoviște, premiu în anul 1992) ori expozițiilor de grup ale artiștilor dâmbovițeni, cu lucrări de fiecare dată proaspete, cu experimente și abordări noi.

Criticul de artă Ruxandra Ionescu, subliniind firul subtil ce leagă transformările din întreaga creație a artistei, într-un articol din revista Itinerar (nr. 12/februarie 2002), remarca: „Ana Oprișoreanu parcă vrea să ne demonstreze că, deși îi plac, fără nici o îndoială, pattern-urile, nu a încremenit pe un drum, ci este ea întâi doritoare de schimbări. O altă etapă, un alt fel de abordare a formelor și de vizualizare a ideilor, de data aceasta părăsind tactilul, în favoarea abstractului”.

Expoziția va fi deschisă la parterul Muzeului de Artă din Târgoviște, în perioada 9 martie - 27 aprilie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 - 17:00. 

Compartimentul Imagine, Relații Externe, Consiliului Județean Dâmbovița

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale