Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.04.2021 00:19

Editorial ■ Corespondență de la Bruxelles


A A

12 întrebări pentru Conferința privind viitorul Europei (II)

12 întrebări pentru Conferința privind viitorul Europei (II)

DAN LUCA


Piața internă europeană și lansarea monedei comune euro s-au realizat cu ajutorul sectorului privat. Paradoxal însă, liderii politici au încercat în perioada 2002-2005 proiectul constituției europene, fără a implica business-ul european. Rezultat – zero barat! Discutând recent cu reprezentanții multinaționalelor la Bruxelles, aceștia sunt puși în fața unei dileme de poziționare. „Iubim piața internă, dar e greu să ieșim cu un mesaj pro-european. La nivel de corporații, Comisia Europeană, în special, este văzută ca o mână feroce care impune nonstop noi norme legislative. În acest context există o repulsie față de instituțiile europene…” Permiteți-mi să lansez 12 puncte de reflecție pentru dezbaterea despre viitorul UE: 1. Cât de mult cred liderii naționali în evoluția UE? 2. Va avea loc o dezbatere reală între Bruxelles și capitale europene ? 3. Va exista o cooperare a binomului francogerman, având în vedere și că în ambele țări vor avea alegeri în următoarele 12 luni? 4. Cum vor interacționa cele două tabere, cea a federaliștilor cu cea a euro-scepticilor? 5. Cum facem schimbarea (evoluția) UE fără a schimba tratatele europene? 6. Proiectul va merge în direcția unei UE extensă sau a unui nucleu dur european ? 7. Cetățenii vor avea încredere în această dezbatere sau o vor clasa direct ca o abordare tehnică, neinteresantă? 8. Cum vor acționa mișcările anti-sistem în cadrul dezbaterilor? 9. Care este rolul partidelor politice europene în această consultare? 10. Ce impact va avea această dezbatere asupra bugetului european ? 11. Sectorul privat se va implica în mod real în discuție? 12. Va aloca Comisia Europeană resursa umană necesară așa cum a făcut de exemplu în dosarul Brexit?



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale