Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.05.2021 00:19

Editorial


A A

Când, acum 80 de ani, ostașii țării au retrecut Prutul... (I)

Când, acum 80 de ani, ostașii țării au retrecut Prutul... (I)

GEORGE COANDĂ


În zorii zilei de 22 iunie 1941 România a intrat în războiul mondial. În cel de-al doilea al secolului XX. Sau, după unii istorici, în „ultima parte”/ secondo tempo a Marelui Război din 1914-1918. O „parte a doua” (1939-1945) a unui apocaliptic abator uman. Dar România n-a intrat pentru că, geopolitic, și în sens imperialist, își dorea satisfacerea unor orgolii cuceritoare de „spații vitale” (lebensraum) nemaiîncăpând în propriile-i frontiere. Ci, dimpotrivă, niște vecini iredentiști și revanșarzi ciopârțiseră criminal, și, în primul rând, fosta Uniune Sovietică, bolșevic stalinistă, la vremea aceea, „spațiul vital” istoric și strămoșesc, care-i era îndeajuns, și pe care și-l reîmplinise statul în 1918, pe harta politică a Europei apărând, fiind recunoscută, universal, România Mare. Însă în vara martirică a anului 1940, între 28 iunie și 6 septembrie, pierduse, sub amenințarea Moscovei comuniste și a Berlinului nazist, jumătatea de est a Moldovei (Basarabia și Bucovina de Nord), de asemenea jumătate din Transilvania, și un sfert din Dobrogea (Cadrilaterul), părți din „spațiul vital” existențial, dintotdeauna proprietăți istorice ale poporului român, fraudulos criminal însușite de Uniunea Sovietică, Ungaria horthystă și de Bulgaria fascizată. Îndeobște ce s-a petrecut în acea vară martirică pentru destinul României hărtănită tâlhăre ște, ca-n codru de niște briganzi geopolitici suind atunci, deci, pe o Golgotă a istoriei, este acum cunoscut, așa că nu mai intru în amănunte. (N.B. Totuși, mă simt obligat să fac această constatare îngrijorătoare: în mod deliberat generațiilor tinere de români de acum, li se obturează orizontul cunoașterii adevărului istoric, pentru a nu deranja sensibilitățile/ irascibilitățile Berlinului, Romei, Budapestei, și chiar ale Moscovei, cu toate că Bucureștiul politico-diplomatic se face a nu o mai băga în seamă).



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale