07.04.2015 00:13

Zootehniștii încă așteaptă campania de cereri de sprijin

Zootehniștii încă așteaptă campania de cereri de sprijin
Galerie foto

❚ Deși cu întârzieri, un prim pas a fost făcut prin apariția OUG nr. 3/18.03.2015 privind schemele de plăți pentru acest an în agricultură ❚ Însă campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafață în sectorul de creștere a animalelor nu poate începe decât după apariția ordinului de ministru

V. STANCIU


Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafață este așteptată cu nerăbdare și în zootehnie. Deși cu întârzieri, un prim pas în acest sens a fost făcut prin apariția OUG nr. 3/18.03.2015 privind schemele de plăți pentru acest an în agricultură. Însă campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafață în zootehnie nu poate începe decât după apariția ordinului de ministru care va stabili actele necesare pentru fiecare categorie de schemă în parte.

Anul acesta agricultorii au la dispoziție următoarele scheme de sprijin: schema unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, schemă de sprijin cuplat, schemă simplificată pentru micii fermieri.

La aceste scheme se adaugă ajutoarele naționale tranzitorii. Acestea se oferă în sectorul zootehnic și pe suprafață și înlocuiesc practic plățile naționale complementare.

„Schema de plată pe suprafață se acordă pe terenul pentru care s-a efectuat o lucrare agricolă primară, fiind cultivat sau nu. Sunt acei bani pe care-i primea fermierul de la Uniunea Europeană (SAPS). Plata redistributivă reprezintă o plată complementară SAPS-ului și se acordă pentru primele 30 hectare, gradual. Pentru primele 5 hectare, o să fie un cuantum pentru următoarele, iar de la 6 ha la 30 ha, un alt cuantum stabilit. Se dă pentru primele 30 hectare, indiferent dacă ferma are 1000 hectare. Se va primi această plată suplimentară pentru primele 30 hectare. În cazul în care se depistează că un fermier și-a divizat exploatația în mod artificial ca să încaseze această plată redistributivă, nu va mai primi nici exploatația din care s-a rupt, nici cea nou creată”, a subliniat Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Dâmbovița.