28.03.2023 00:17

Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită la Muzeul „Casa Romanței”

Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită la Muzeul „Casa Romanței”
Galerie foto

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a celebrat astăzi Ziua Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, prin vizita online a unor grupuri de elevi din Republica Moldova. Tinerii vizitatori, de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu – Protalent” din Chișinău (director Silvestru Larisa, prof. State Tatiana, Mielnic Tatiana, Vârlan Zinaida și Heghea Victoria), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți (director Nina Grapă și prof. Ina Dumitraș) și, respectiv, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Fălești (prof. Gligor Lucia și Bânzar Iraida), au traversat podul de crizanteme care unește România cu Republica Moldova prin Romanță. Astfel, vizitatorii au intrat în lumea fascinantă care dă mărturie despre virtuțile unioniste ale acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Despre rolul excepțional al Romanței în istoria modernă a poporului român, ca liant cultural între provinciile românești istorice, având o contribuție semnificativă la propășirea culturii naționale, promovarea creației marilor poeți români și a limbii române literare, vizitatorii au aflat detalii în periplul virtual prin saloanele elegante, printre documente inedite, galerii de fotografii, partituri originale valoroase și instrumente muzicale vechi.

Totodată, printre refrene de romanțe celebre pe versurile unor mari poeți din România și Republica Moldova, am celebrat împreună semnificația istorică a zilei de 27 Martie și rolul unionist al Romanței care este omagiat în cele două mari festivaluri surori: „Crizantema de aur” (Târgoviște) și „Crizantema de argint” (Chișinău), promotoare ale poeziei românești și ale limbii române literare.

Finalul vizitei a fost încununat cu salutul biruitor „Romanța ne unește”!

Programul Național „Tinerețea Romanței”, din care a făcut parte și vizita online de astăzi, are ca scop promovarea Romanței în rândul elevilor și studenților și celebrarea contribuției ei remarcabile în istoria muzicii românești și în cultura națională. Vizita online de astăzi a beneficiat de sprijinul oferit cu generozitate de poeta și realizatoarea de emisiuni la Radio ProDiaspora - Gabriela Raucă, de laureate ale Festivalului „Crizantemei de Aur” - Georgeta Plută și Ina Dincă, precum și de implicarea inimoasa a consulului general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

 

Victor Muntean