20.11.2014 00:19

Ziua națională fără tutun

Ziua națională fără tutun
Galerie foto

❚ În Dâmbovița, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița și-a intensificat activitățile de prevenire a fumatului, în special în instituții de învățământ gimnaziale și liceale din mediul rural și urban ❚ În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronho-pulmonar sunt fumători

comunicat de presă


Ca în fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie, în România se celebrează Ziua Națională fără Tutun. Agenția Națională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, folosește acest prilej pentru a derula, la nivel național, activități de informare- sensibilizare-conștientizare în mediul școlar, familial și în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun și de formare de abilități de viață sănătoasă.

În Dâmbovița, în săptămâna 17-21 noiembrie, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița și-a intensificat activitățile de prevenire a fumatului, cu sprijinul voluntarilor antidrog, în special în instituții de învățământ gimnaziale și liceale din mediul rural și urban, prin întâlniri informativ-interactive, concursuri (de creație sau minifotbal), activități stradale. Având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Națională fără Tutun oferă ANA cadrul informării și sensibilizării populației nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de țigară – așa numitul „fumat pasiv” – alături de încurajarea de a-și solicita dreptul la un aer fără fum de țigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Specialiștii ANA atrag atenția asupra efectelor dăunătoare ale fumatului pasiv, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puțin un membru fumător. În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronho-pulmonar sunt fumători, potrivit Societății Române de Pneumologie.

Studiile au arătat totuși că 89% dintre fumătorii din țara noastră șiar dori să reducă numărul țigărilor sau să renunțe complet la fumat. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori și ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuși fumatului pasiv.

Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea crește la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.