18.11.2022 00:12

Ziua națională fără tutun

Ziua națională fără tutun
Galerie foto

comunicat de presă

Ziua Națională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat. Agenția Națională Antidrog (ANA) prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activități derulate la nivelul județului și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.

În acest context, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Dâmbovița, a desfășurat în perioada premergătoare și va desfășura, o serie de activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului în rândul elevilor de gimnaziu și liceu din: Târgoviște, Fieni, Corbii Mari, Ungureni, Găești, Tărtășești, Bâldana.

La nivel național, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populația generală (General Population Survey), realizat de Agenția Națională Antidrog, după alcool, fumatul țigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României. Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariția acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).