16.11.2023 00:15

Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC)

Ziua Mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC)
Galerie foto

Ziua Mondială a BPOC este organizată de Inițiativa Globală pentru Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD), membru al Forumului Internațional al Societăților Respiratorii (FIRS), în colaborare cu profesioniștii din domeniul sănătății și cu grupurile sau asociațiile de pacienți cu BPOC din întreaga lume. Scopul Zilei Mondiale a BPOC este de a crește gradul de conștientizare și de a prezenta noi cunoștințe și strategii terapeutice pentru BPOC la nivel mondial.

Celebrată anual în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie, în anul 2023 ne aflăm la cea de-a 22-a Zi Mondială a BPOC. Sloganul din acest an, „Respirația este viață! Alege să ai plămâni sănătoși!”, subliniază importanța sănătății pulmonare pe parcursul vieții, a intervențiilor preventive timpurii precum și cea a diagnosticării precoce a acestei afecțiuni.

BPOC este consecința fumatului, dar există mulți alți factori care pot contribui la apariția acestei boli care poate afecta și persoanele tinere. Cercetările recente indică faptul că BPOC rezultă dintr-o combinație de factori de risc genetici și de mediu care apar pe parcursul vieții, de aceea este importantă prevenirea apariției factorilor de risc, diagnosticarea precoce a bolii precum și monitorizarea sănătății plămânilor de la dezvoltarea intrauterină până la vârsta adultă.

BPOC este foarte răspândită la populația generală, reprezentând o cauză majoră de mortalitate la nivel mondial, de invaliditate și de multiple consecințe sistemice (la majoritatea pacienților, afecțiunea este asociată cu alte boli cronice importante, care cresc morbiditatea și mortalitatea).

Director executiv, Dr. Sorin Stoica