21.10.2015 00:17

Ziua Mondială a Statisticii cu date statistice românești

Ziua Mondială a Statisticii cu date statistice românești
Galerie foto

❚ Organizația Națiunilor Unite a statuat Ziua Mondială a Statisticii ca recunoaștere a importanței statisticilor naționale în viața economică și socială a societății ❚ În România statistica oficială este una dintre cele mai vechi oficii din Uniunea Europeană

VIOLETA STANCIU


Ieri, de Ziua Mondială a Statisticii, eveniment care se sărbătorește o dată la cinci ani, Direcția Județeană de Statistică (DJS) Dâmbovița a organizat o conferință de presă cu o tematică specifică. Cu acest prilej, directorul executiv al DJS Dâmbovița, ec. Elena Brezeanu, a trecut în revistă evoluția principalilor indicatori economico- sociali ai județului în luna august 2015 și pe primele opt luni ale anului 2015.

De asemenea, au fost prezentate datele și informațiile statistice privind poziția României în context european, dar și instrumentele moderne de prezentare, vizualizarea datelor statistice realizate de EUROSTAT, INS, DJS.

„Noi celebrăm astăzi, 20 octombrie 2015, Ziua Mondială a Statisticii care se sărbătorește din cinci în cinci ani. Prima dată s-a sărbătorit în 20 octombrie 2010. Organizația Națiunilor Unite a statuat Ziua Mondială a Statisticii ca recunoaștere a importanței statisticilor naționale în viața economică și socială a societății. Anul acesta am sărbătorit și 156 de ani de existență a statisticii oficiale în România. Aceasta a fost înființată în 12 iulie 1859 după actul Unirii prin ordonanță domnească de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Statistica oficială în România se află printre cele mai vechi oficii de statistică din Uniunea Europeană”, a precizat directorul executiv al DJS Dâmbovița, ec. Elena Brezeanu.

Poziția României în context european a fost reliefată prin intermediul unor indicatori statistici considerați reprezentativi. Dintre aceștia amintim populația României care, la data de 1 ianuarie 2014, era de 19,9 milioane de locuitori, aspect care situează țara noastră pe locul șapte în UE după Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania. Densitatea populației în România este de 84 locuitori/kilometru pătrat, față de o medie în UE de 116,3 locuitori/kilometru pătrat.

În județul Dâmbovița densitatea populației este de 130 locuitori/kilometru pătrat. Un alt indicator prezentat a fost „populația pe grupe de vârstă”, care arată că România nu stă tocmai rău la acest capitol față de UE.

„Populația tânără (0-14 ani) este de 15,5% din totalul populației în România față de 15,6% în UE. Populația adultă (15-49 ani) este de 48,2% în România, față de 46% în UE. Populația de 50 de ani și peste 50 de ani este de 37,3% în România față de 38,4% în UE”, a punctat directorul DJS Dâmbovița.