13.10.2014 00:16

Ziua Internațională pentru reducerea riscului dezastrelor naturale

❚ Riscurile naturale la nivelul județului nostru sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase și fenomene distructive de origine geologică


Potrivit Rezoluției 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.), 13 octombrie a fost desemnată Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor și pregătirea împotriva dezastrelor.

United Nations International Strategy for Disaster Reduction a propus pentru acest an activități dedicate persoanelor vârstnice, care să țină cont de necesitățile acestora, precum și de contribuția pe care o pot aduce pentru o mai bună planificare și înțelegere a reducerii riscului la dezastre în cadrul comunității din care fac parte. Apărarea împotriva riscurilor implică în primul rând cunoașterea lor. Este cunoscut faptul că 90% dintre toate calamitățile naturale sunt legate de vreme, climă și apă.

Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamități naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au tendință de creștere atât după intensitate, cât și după frecvența lor. Aceasta duce la creșterea pagubelor materiale și a numărului de jertfe umane. Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ în primul rând pierderile de vieți omenești și pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populația să fie informată.

Prin atribuțiile pe care le au, Inspectoratul General și inspectoratele județene pentru situații de urgență sunt în prima linie, atât prin activitatea de prevenire a producerii unor situații de urgență, respectiv de limitare a efectelor acestora, cât și prin activitatea de intervenție în cazul manifestării lor. Conform terminologiei adoptate de ONU, prin dezastru se înțelege o gravă întrerupere a funcționării unei societăți, generând pierderi umane, materiale sau modificări nefaste ale mediului, care nu pot fi refăcute prin resursele acestuia.

Prin dezastre naturale se înțeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. Riscurile naturale la nivelul județului Dâmbovița sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, inundații, secetă, îngheț) și fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren și cutremure de pământ).

 

Compartiment informare și relații publice

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița