23.09.2021 00:15

Ziua Internațională împotriva exploatării sexuale și traficului femeilor și copiilor

Ziua Internațională împotriva exploatării sexuale și traficului femeilor și copiilor
Galerie foto

Câteva cuvinte frumoase, promisiuni aruncate mult prea ușor în discuțiile on-line, gesturi de tandrețe și afecțiunea mimată sunt metodele cele mai folosite în ultima perioadă de către agresorii sexuali sau traficanții de persoane. Victimele pică ușor în plasa celor certați cu legea, fie că vorbim despre minorele care nu au suficientă experiență în relațiile cu cei din jur și sunt mult prea credule, fie că vorbim despre femeile mature, mult prea naive chiar și la vârste înaintate. Speră la un trai mai bun, la sprijin și protecție, dar, de cele mai multe ori, sunt amăgite și obligate să se prostitueze.

Din păcate, foarte multe femei și copii ajung să fie traficați și chiar exploatați sexual, iar fenomenul nu pare să se diminueze. Agresorii găsesc noi metode de a atrage victimele, folosindu-se de mijloacele de comunicare ale tehnologiei moderne. Victimele infracțiunii de trafic de persoane sunt exploatate în mai multe feluri: exploatare sexuală, prin muncă, cerșetorie forțată, constrângerea la comiterea de furturi. Un factor comun al victimelor este vulnerabilitatea, generată de diverse situații nefavorabile sau dificile prin care trec. În cazul copiilor, educația primită acasă, dar și la școală este esențială pentru siguranța lor, pentru a învăța cum să stea departe de agresori.

În data de 23 septembrie, marcăm importanța tuturor activităților de informare, dar mai ales importanța implicării fiecăruia dintre noi în salvarea unei persoane aflată în pericolul de a fi traficată sau exploatată sexual, cu ocazia zilei internaționale împotriva exploatării sexuale și traficului femeilor și copiilor. Cum putem ajuta? Prin a oferi sfaturi posibilelor victime, prin a semnala orice posibilă situație de exploatare sexuală sau trafic de persoane autorităților competente, prin a sprijini psihic și emoțional victimele care au scăpat din mâinile agresorilor sau traficanților!

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița organizează permanent evenimente, activități, întâlniri educative între autorități și beneficiarii cu măsură de protecție specială, în vederea prevenirii și reducerii riscurilor la care sunt expuși minorii, de cele mai multe ori aflați în vizorul traficanților și abuzatorilor. De asemenea, specialiștii noștri oferă servicii de consiliere tuturor victimelor exploatării sexuale și traficului de persoane, astfel încât să treacă mai ușor peste traumele suferite și să își poată continua viața într-o manieră cât mai plăcută.

Deși statisticile au fost în creștere până în anul 2019, în ceea ce privește numărul victimelor exploatării sexuale și a traficului de persoane din județul Dâmbovița, în anul 2020 s-a înregistrat o scădere a procentului, însă a fost și anul dominat de pandemia Covid-19, iar restricțiile de circulație atât naționale, cât și internaționale, au fost și în beneficiul persoanelor vulnerabile, posibile victime.

Fiecare dintre noi poate fi un sprijin important în stoparea acestui fenomen! Haideți să fim alături de persoanele vulnerabile și să le îndrumăm spre calea corectă înainte de a deveni victimele exploatării sexuale sau ale traficanților de copii și femei. Un simplu apel la 112 sau la numărul (0245) 983 - Telefonul Copilului poate schimba soarta unui copil, îi poate salva viața unei femei!

Director general, jr. Ionela Sandu