30.07.2015 00:16

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Târgoviște

Ziua Imnului Național, sărbătorită la Târgoviște
Galerie foto

❚ Autoritățile locale au subliniat prin alocuțiunile lor importanța acestei zile de referință pentru neamul românesc ❚ Zeci de târgovișteni au admirat ceremonialul militar-religios organizat pentru marcarea Zilei Imnului Național ❚ Prefectul Ioan Marinescu și-a început discursul de deschidere cu o observație la adresa politicienilor: „M-aș fi bucurat să fie mai aproape”

VIRGIL VOINESCU


Ziua Imnului Național al României a fost marcată ieri, 29 iulie, la Târgoviște, de Instituția Prefectului Dâmbovița, Garnizoana Târgoviște și Arhiepiscopia Târgoviștei, printr-un ceremonial public organizat în Piața Tricolorului. La eveniment au participat prefectul județului, Ioan Marinescu, administratorul public al județului Dâmbovița, Alexandru Oprea, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, primarul interimar al Târgoviștei, Cristian Stan, viceprimarul Târgoviștei, Cosmin Bozieru, parlamentari de Dâmbovița, reprezentanți ai unor partide politice, veterani de război, șefi de deconcentrate, dar și dâmbovițeni obișnuiți care au vrut să ia parte la acest eveniment.

Ceremonialul a debutat cu primirea raportului de către reprezentantul Guvernului în teritoriu și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare în acordurile Imnului Național. După acest moment, preotul Consilier al Arhiepiscopiei Târgoviștei, Victor Drăghicescu, a rostit o rugăciune de închinare pentru poporul român. Prefectul Ioan Marinescu și-a început discursul de deschidere cu o observație la adresa politicienilor.

„M-aș fi bucurat ca și reprezentanții tuturor partidelor politice să fie mai aproape și să nu mai țină astăzi cont de unele linii de separație, de doctrine”, a remarcat prefectul. Ioan Marinescu a continuat subliniind importanța acestei zile de referință pentru neamul românesc, prezentând unele repere istorice privind Imnul Național al României.

„Imnul s-a născut odată cu ideea de afirmare a poporului român, în momentul când apariția statului național devenise o realitate politică și spirituală imediată. El, Imnul, înseamnă, alături de drapel, stema țării și sigiliul statului, faptul că națiunea trăiește în istorie, că poporul are pe umerii lui conștiință de neam și apartenență la o galerie de valori și principii nealterate în timp și spațiu. Este, din acest motiv, onorant să mă regăsesc în fața dumneavoastră și să simțim împreună emoția Imnului Național”, a subliniat prefectul Ioan Marinescu.

 

Imnul, mesaj de unitate într-o țară încă dezbinată

Alocuțiuni privind simbolistica Imnului Național au mai fost rostite de administratorul public al județului, Alexandru Oprea, și de primarul interimar al Târgoviștei, Cristian Stan. A fost reliefat cu acest prilej mesajul de unitate pe care-l duce cu sine Imnul Național „Deșteaptă-te, Române”, precizându- se că „mesajul de patriotism și libertate i-a unit dintotdeauna pe români în momentele de cumpănă ale existenței lor”.

„Poemul lui Andrei Mureșanu, pe muzica lui Anton Pann, redeschide o fereastră a istoriei, îndemnându- ne să o recitim cu atenție și, dacă suntem suficient de îndrăzneți, să avem curajul de a o fructifica. Iată, așadar, o punte nevăzută peste timp, care ne ajută să vedem în trecut, să trăim în prezent și să construim pentru viitor”, a subliniat primarul interimar al Târgoviștei, Cristian Stan.

Ceremonialul dedicat Zilei Imnului Național s-a încheiat cu intonarea Imnului Național de către întreaga audiență prezentă, urmat de defilarea detașamentului de onoare constituit pentru eveniment.