30.07.2018 00:25

Ziua Imnului Național

Ziua Imnului Național
Galerie foto

❚ La Ceremonia publică militară și religioasă au participat și ofițeri din comanda ISU “Basarab I” Dâmbovița și un pluton pentru defilarea gărzii de onoare, iar autoritățile și cetățenii prezenți la eveniment au îndurat până la final vremea nefavorabilă

PETRE DRĂGUȚOIU

 


 

Ieri, 29 iulie 2018, festivitățile dedicate Zilei Imnului Național, la 20 de ani de la proclamarea prin lege a acestei zile de sărbătoare și la 170 de ani de la prima interpretare a cântecului ca simbol al Revoluției Române, au avut loc la Târgoviște, în Piața Tricolorului. Cu prilejul acestui eveniment, ieri, începând cu ora 11:45, la Ceremonia publică militară și religioasă au participat ofițeri din comanda Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmbovița și un pluton pentru defilarea gărzii de onoare. Chiar dacă vremea nu a fost favorabilă manifestărilor, evenimentul s-a bucurat și de prezența unor cetățeni care au participat la întreaga acțiune. La manifestare am reținut prezența autorităților: Florina Mureșan - subprefect al Județului Dâmbovița, Adrian țuțuianu - Vicepreședinte al Senatului României, Daniel Comănescu - Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Luciana Cristea - Vicepreședinte al CJD, Ivan Vasile Ivanoff - Secretarul Județului, Ionuț Săvoiu - Administrator public, Daniel Cristian Stan - Primarul municipiului Târgoviște, Monica Ilie - Viceprimar al municipiului Târgoviște, parlamentarii dâmbovițeni Claudia Gilia, Carmen Holban și Oana Vlăducă, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviștei și ai instituțiilor militare, precum și numeroși cetățeni. După slujba de sfințire și rostirea mesajului de binecuvântare de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, au urmat intonarea Imnului Național al României și primirea onorului. Au urmat alocuțiunile rostite de câteva dintre oficialitățile prezente: subprefectul Florina Mureșan, Președintele CJD Daniel Comănescu, senatorul Adrian țuțuianu, primarul Cristian Stan și alții. În încheierea evenimentului, au avut loc defilarea gărzii de onoare și un scurt moment artistic, susținut de Antonia Maria Dumitru, elevă la Școala Populară de Artă Octav Enigărescu, care a intonat Imnul Național al României. Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99 din 26 mai 1998, Ziua Imnului Național al României. Imnul Național al României - “Deșteaptă–te române !” este consfințit prin Constituția României și reprezintă simbolul unității, demnității, identității istorice și culturale, fiind sărbătorit cu stimă și respect, ca zi de sărbătoare a poporului român. Pe 29 iulie 1848, “Deșteaptă-te, române !” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, devenind un simbol al Revoluției Române din 1848.

La „Casa Romanței”, legătura sufletească a Târgoviștei cu Imnul Național al României

Ziua Imnului Național este un minunat prilej de a aminti despre legătura de suflet și istorică a Târgoviștei, ca Cetate a Romanței, cu Imnul „Deșteaptă- te, române!”. Iar această legătură este consemnată, documentată și promovată la „Casa Romanței” din Târgoviște. Astfel, în acest spațiu muzeal unic în România, „Sala compozitorilor” găzduiește planșa intitulată „Romanța imnului național”, care cuprinde partiturile, versurile și alte documente istorice care probează faptul că romanța compusă în anul 1836 de Anton Pann, „Din sânul maicei mele”, pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu, se află la geneza Imnului de stat al României, „Deșteaptă-te, române!”, ale cărui versuri au fost semnate de Andrei Mureșanu. În lucrarea „Cântecul popular romanesc”, scrisă de profesorul universitar Mihail Vulpescu în anul 1930 și prefațată de academicianul Nicolae Iorga, sunt prezentate istoria și partitura acestui vechi „romanț”, a cărui linie melodică a fost aleasă de Andrei Mureșanu, în anul 1848, pentru poezia „Un răsunet”, ce avea să devină Imnul Național al României - „Deșteaptă-te, române!”. Această legătură de suflet a Târgoviștei cu Imnul Național, scrisă cu litere de aur în cultura neamului românesc, oferă, totodată, Romanței un loc privilegiat în istoria României și în patrimoniul național și, sperăm cât mai curând, și în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.