01.08.2022 00:18

Ziua Imnului Național, marcată și la Târgoviște

Ziua Imnului Național, marcată și la Târgoviște
Galerie foto

V.A.


 

Ziua Imnului Național al României a fost marcată și în acest an, în data de 29 iulie, de autoritățile locale și județene la Târgoviște, în Piața Tricolorului printr-o serie de manifestări solemne cu caracter cultural și religios. Astfel, evenimentul a debutat prin primire onorului de către Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, după care un sobor impresionant de preoți, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a oficiat o înălțătoare slujbă religioasă. Au urmat alocuțiunile autorităților privind semnificația Zilei Imnului Național al României, succedate de un moment artistic susținut de un elev al Școlii Populare de Artă „Octav Enigărescu” din Târgoviște. Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

„Imnul este unul dintre simbolurile naționale care ne apropie și ne reamintește cât de important este să fii mândru că ești român. Este cea mai bună ocazie de a ne aminti încă o dată de sacrificiile făcute de înaintașii noștri. Avem datoria să le păstrăm, consolidăm și să le transmitem tinerei generații fără a șovăi. «Ziua Imnului Național» este și îndemnul să privim cu încredere și în viitor”, a declarat Prefectul jud. Dâmbovița, Claudia Gilia.

„«Deșteaptă-te, române!» ține strâns în versurile sale spiritul unui neam care își respectă trecutul, valorile, dar și lucrurile frumoase spre care tinde. Imnul Național vibrează în sufletele românilor, fiind și un îndemn de a străbate uniți drumul nostru prin istorie”, a transmis președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

„Dacă spun că, atunci când ascult „Deșteaptă-te, române”, mă emoționez, spun adevărul. Dacă spun că, atunci când ascult „Deșteaptă-te, române” și văd steagul înălțându-se în dreptul unor campioni, simt un fior, spun adevărul. Eu aud în cuvintele lui Andrei Mureșanu și muzica lui Anton Pann strigătul cel mai sincer al poporului după credință, eliberare, viață demnă. Valori absolute atunci și acum și pentru totdeauna”, a fost mesajul primarului Târgoviștei, Daniel Cristian Stan.

În anul 1832 Anton Pann a compus, pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu, romanța „Din sânul maicei mele“, a cărei linie melodică a fost preluată în anul 1848 de Andrei Mureșanu pentru poemul său „Un răsunet”, care avea să devină imnul național „Deșteaptă-te, române”. Multe alte documente inedite care dau mărturie despre importanța Romanței - gen de patrimoniu în cultura națională care se află în geneza Imnului Național al României – se află la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște - unic în România, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și care face parte din structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.