16.01.2020 07:00

Ziua Culturii Naționale, la Muzeul "Casa Romanței"

Ziua Culturii Naționale, la Muzeul
Galerie foto

*Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a redevenit practic neîncăpător pentru spectatori de toate vârstele care au onorat evenimentul nu doar prin prezență, ci și prin emoția cu care s-au alăturat artiștilor invitați în interpretarea unor romanțe celebre pe versurile marilor poeți naționali Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coșbuc și alții

 


IOAN POPA


Ieri, 15 ianuarie a.c., într-o atmosferă de mare sensibilitate, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, împreună cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, au celebrat Ziua Culturii Naționale, la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, printr-o suită impresionantă de evenimente, organizate în colaborare cu Arhiepiscopia Târgoviștei, Instituția Prefectului județului Dâmbovița, Universitatea „Valahia” din Târgoviște, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Filiala Dâmbovița a Asociației „Cultul Eroilor – Regina Maria” și Filiala Dâmbovița „Ion Heliade Rădulescu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști.

 

Aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO (FEACU), Muzeul „Casa Romanței” a marcat astfel un nou început al acestor parteneriate. Evenimentul a fost onorat de prezența și alocuțiunile reprezentanților instituțiilor organizatoare și partenere, amfitrioni ai acestuia fiind Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, și Teodor Vasiliu, fondatorul Muzeului „Casa Romanței”. Manifestările de ieri, organizate în cadrul programului „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”, început în anul 2017, s-au bucurat de prezența a peste 400 de participanți pe parcursul întregii zile.

Evenimentul a început la ora 11.00 cu prezentarea Muzeului „Casa Romanței”, realizată de Andrei Vasiliu, muzeograf și doctor în Istorie. A urmat momentul emoționant „Mari scriitori și jurnaliști”, prin alocuțiuni ale reprezentanților Societății Scriitorilor Târgovișteni, ai UZPR – Filiala Dâmbovița și ai Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, care au alternat cu sensibile momente artistice susținute de elevi ai Liceului de Arte „Bălașa Doamnă” (Corul „Sonoris” – dirijor prof. Maria Iancu) și ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gura de Aur” (Grupul „Excelsior” – dirijor prof. Florinel Cazan).

„Cântați romanțele” a prilejuit ieri interpretarea unor romanțe celebre pe versuri ale marilor poeți români, împreună cu publicul și cu Alina Mavrodin Vasiliu, după care toți participanții au vizitat, pe îndelete, muzeul “Casa Romanței” din Târgoviște. La evenimentele de dimineață au participat numeroși elevi de la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”, Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” și Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște, iar ulterior „Casa Romanței” a fost vizitată de 3 clase de elevi de la Liceul „Petru Cercel” din Târgoviște.

 

Serata „Comori ale Romanței”

 

 La ora 17.00, Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a redevenit practic neîncăpător pentru spectatori de toate vârstele care au onorat evenimentul nu doar prin prezență, ci și prin emoția cu care s-au alăturat artiștilor invitați în interpretarea unor romanțe celebre pe versurile marilor poeți naționali Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coșbuc și alții.

Programul a debutat cu mesajul emoționant al ÎPS Părintele Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, urmat de cel al Instituției Prefectului, precum și de alocuțiuni din partea organizatorilor și a instituțiilor partenere. Prezentarea Muzeului „Casa Romanței”, realizată din nou de Andrei Vasiliu, el însuși unul dintre fondatorii acestui spațiu muzeal unic în România, a reprezentat un nou prilej de a-i introduce pe cei prezenți în lumea fascinantă a muzicii și poeziei românești, a marilor artiști și creatori de romanță, a marilor scriitori și jurnaliști, conștiințe ale neamului românesc. Opera acestora a fost omagiată prin momentul special „Patrimoniul poetic al Romanței”, dedicat contribuției Romanței la promovarea poeziei românești.

 

Participarea poetului, scriitorului și jurnalistului George Coandă a contribuit la succesul evenimentului prin alocuțiunea sa deosebită, urmată de prezentarea colegilor din din partea Societății Scriitorilor Târgovișteni și ai UZPR – Filiala Dâmbovița. Toate acestea au alternat cu momentele artistice susținute de Grupul coral „Valachia Christiana” condus de Mihail Vlădăreanu, precum și de valoroși laureați dâmbovițeni ai Festivalului Național “Crizantema de Aur”: Bogdan Hrestic, Nicoleta Vasile, Daiana Berbec, împreună cu Alina Mavrodin Vasiliu. Celebrele romanțe pe versuri ale marilor poeți români au fost interpretate cu multă dăruire de artiștii invitați și cu multă emoție de spectatori, în ochii cărora, nu de puține ori, au licărit lacrimi de trăire sinceră.

Evenimentul de aseară s-a încheiat nu doar în ropote de aplauze, ci și cu un pahar cu vin „Cotnari”, sponsor oficial al Festivalului „Crizantema de aur” și al tuturor evenimentelor organizate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște.