25.11.2016 00:16

Zilele Bibliotecii Județene "I.H. Rădulescu" Dâmbovița

Zilele Bibliotecii Județene
Galerie foto

❚ „Sărbătorirea Zilelor Bibliotecii reprezintă un act de civilizație, un gest profund uman și un semn al maturității spirituale al comunității noastre”, a transmis prin intermediul unui mesaj ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei ❚ Invitat la manifestările de debut, președintele CJD – Adrian Țuțuianu a făcut o scurtă recapitulare a celor mai importanți pași făcuți de Biblioteca Județeană de când a preluat mandatul în fruntea județului și a promis că va rezolva problema secției de Copii a Bibliotecii, știut fiind că aceasta a fost azvârlită în anul 2012 din sediul ei central, unde s-a instalat PDL, azi PNL

VIRGIL VOINESCU


În acest an, între 24-25 noiembrie, manifestările dedicate Bibliotecii Județene „I. H. Rădulescu” Dâmbovița din Târgoviște, ca de fiecare dată în această lună, au stat sub semn sărbătoresc. Anul acesta a fost dedicat, deopotrivă, momentului înființării acestei instituții la Târgoviște, dar și profesorului Victor Petrescu, peste 30 de ani director bibliotecii, la împlinirea vârstei de 75 de ani. Ieri, la festivitatea de deschidere a Zilelor Bibliotecii, alături de organizatori, de managerul instituției - Agnes Erich și personalul din bibliotecă, au luat pare reprezentanți ai Societății Scriitorilor Târgovișteni, cadre didactice, elevi, personalități ale vieții culturale și spirituale din județ (bibliotecari, scriitori), reprezentanți ai Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, în frunte cu directorul instituției, Ionuț Lăscaie, invitați de onoare fiind președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, consilierul Arhiepiscopiei Târgoviștei, preot Marian Puiescu și bineînțeles prof. Victor Petrescu. Mesaj evocator al ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei Preotul Marian Puiescu a dat citire unui mesaj plin de substanță și evocator adresat de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, cu prilejul sărbătorii bibliotecii:

„Biserica noastră străbună s-a manifestat încă de la început prin intermediul ierarhilor săi luminați (...), ca protectoare, sprijinitoare și inițiatoare a culturii. Astfel că datorită ei s-au copiat numeroase manuscrise în biserici și mănăstiri, s-au tipărit cărți, s-au înființat biblioteci, dezvoltându-se o amplă mișcare de aprofundare culturală ce a avut o importantă contribuție la opera de ctitorire a națiunii române. În acest sens stau ca mărturie la noi tipografiile de la Târgoviște și Dealu (...). Prin urmare, sărbătorirea Zilelor Bibliotecii reprezintă un act de civilizație, un gest profund uman și un semn al maturității spirituale al comunității noastre. În același timp, Arhiepiscopia Târgoviștei își manifestă cu acest prilej gratitudinea pentru fructuasa colaborare cu Biblioteca «Ion Heliade Rădulescu» Târgoviște, apreciind activitatea complexă, substanțială și utilă comunității noastre, precum și a directorului ei, prof.univ.dr. Erich Agnes, cu speranța aprofundării acestui parteneriat de folos pentru orașul și județul nostru”.

Pașii importanți pe care i-a făcut instituția din 2012 până în prezent

De asemenea, președintele CJD, Adrian Țuțuianu, a apreciat modul de organizare a evenimentului și a prezentat pe scurt aspecte vizând „activitatea administrației județene”. „Sunt 72 de ani de când există Biblioteca Județeană, într-o formă sau alta, numele Heliade Rădulescu l-a luat mai târziu”, subliniind că din anul 2012, de când a venit la Consiliul Județean, este preocupat să sprijine activitatea culturală și de a folosi mai bine cele trei instituții subordonate, respectiv Biblioteca Județeană, Centul Județean de Cultură și Complexul Muzeal „Curtea Domnească”. „Cred că în fiecare dintre aceste instituții se văd și lucruri concrete, investiții care să le dezvolte și să punem în valoare mai bine moștenirea culturală a Târgoviștei și județului Dâmbovița”, a precizat Adrian Țuțuianu, care amintit și lucrurile „care se văd mai puțin”. „Exemplu, bani pentru carte: 2012 suma alocată pentru carte la Biblioteca Județeană era de 5000 de lei. Astăzi am ajuns la 100.000 de lei și de trei ani am încercat să aducem un fond mai mare de carte, cu intenția de a crește această alocare și de a încerca să aducem în fondul nostru de carte ceea ce este nou pe piață și valoros”, a explicat Adrian Țuțuianu. Totodată, domnia sa a amintit că a fost informatizată instituția, s-au înlocuit toate calculatoarele, au fost cumpărate programe informatice, a fost instituit sistem de monitorizare video, „după foarte mulți ani” au fost reparate depozitele de carte, cu Biblioteca Centrală Universitară se restaurează cartea veche, s-a procedat și la inventarierea cărții „și cred că astăzi avem depozite de carte și asigurate și în condiții de păstrare foarte bune. O noutate este faptul că anul acesta am preluat de la Primăria Târgoviște un punct termic în Micro III, suntem acum în faza de pregătire a proiectului de reabilitare a lui și de transformare în bibliotecă de cartier. Cred că și lucrul acesta este bun, pentru că îi aducem mai aproape pe cei care sunt iubitori de carte și care nu au întotdeauna mijloacele necesare să facă achizițiile proprii”, a mai spus Adrian Țuțuianu, precizând că investiția va fi finalizată în anul viitor. „În sfârșit preocuparea mea de acum este să găsesc o locație corespunzătoare pentru Biblioteca Copiilor”, care, din păcate, în 2012, a fost evacuată de „unii” și au dus acolo „un partid politic”, în ciuda faptului că aveau posibilitatea să închirieze sau să achiziționeze o clădire „care nu presupunea evacuarea unei instituții publice”.

Președintele CJD a mai dat asigurări că nu va pleca de la Consiliul Județean până nu va găsi un sediu adecvat pentru Biblioteca Copiilor. „O să-l găsesc și în luna decembrie la ultima ședință pe care am să o conduc în calitatea pe care o am astăzi voi rezolva și această chestiune”, a promis Adrian Țuțuianu. Manifestările dedicate Zilelor Bibliotecii au continuat cu prezentări profesionale ale bibliotecilor din județ: Biblioteca Orășenească Titu, Biblioteca Moreni și cea de la Moțăieni, startul fiind dat de Biblioteca Județeană, apoi dezbateri, acordarea de premii, lansarea volumului „Portretistica literară. De la Heliade încoace”, autor Victor Petrescu, activitățile zilei încheindu-se cu audiții muzicale.