30.01.2023 00:20

Zelenskiada (I)

Zelenskiada (I)
Galerie foto

Când, în urmă cu un an, țarul Putin, în nebunia lui imperială, a dat năvală peste ucraineni, și mai apoi, pe măsură ce războiul acesta îngrozea omenirea, l-am crezut pe Volodimir Zelenski un erou, un fel de arhanghel al dreptății, al luptei pe viață și pe moarte cu balansul de la Kremlin, celebra revistă „Times” așezându-i portretul războinic pe prima pagină – un fel de Premiu Nobel conferit de presă -, nu bănuiam că va veni o zi când vom afla/observa că „împăratul e gol”.

Și uite că momentul să-l vedem în toată penibila postură de erou gonflat a venit. (N.B. Între timp am luat cunoștință de faptul/adevărul că, actorul de comedie președinte și camarila au cam băgat niște pari otrăviți în gardul Rusiei, drept nu într-atât încât Volodea Putin să-și asmută Armata Roșie împotriva Kievului, dar i-a băgat, l-a iritat până la ieșirea din fire pe țar, iar Washingtonul, că avea/are el un interes afacerist prin Ucraina, l-a întărâtat pe comediant înarmându-l până-n dinți).

Noi, românii, am sărit creștinește să le dăm o mână de ajutor ucrainenilor alungați de la casele lor de război, ne-am dat/le dăm și cămașa, și adăpost și pâinea de la gură, bașca niște armamente și cu ce ne-am ales? Cu tifla-n nas. Volodomir se cam face că uită că am dat/dăm, cu profund dezinteres, pomenitul ajutor, ba, în zicerile lui, cică în 1918 și în 1941, românii „au ocupat militar” Bucovina.

Și asta nu este nimic pe lângă ce le face el, și hăitașii lui, românilor din teritoriile smulse României de „țarul roșu” – un personaj sinistru – I.V. Stalin și făcute cadou Kievului. După ce a promulgat legea aia imbecilă a învățământului prin care limbile minorităților sunt cam interzise în școală – pentru că are ce are cu cele câteva milioane de ruși trăitori în Ucraina, dar de ce să le interzici limba? -, s-a lansat într-o prigoană bezmetică împotriva românilor.

(va urma)

 

 

George Coandă