25.11.2014 00:20

Zeci de fermieri dâmbovițeni, buni de plată

Zeci de fermieri dâmbovițeni, buni de plată
Galerie foto

❚ Dacă un fermier a încheiat un angajament de agromediu și nu a mai depus cerere înainte de finalitatea acestuia (care se semnează pe o perioadă de 5 ani), aplicația electronică semnalează acest lucru și-l propune pe fermier la recuperarea de plăți necuvenite ❚ Din acest punct de vedere, există un eșantion de 74 de agricultori care trebuie verificați ❚ Un alt tip de control vizat în această perioadă se referă la suprafețele neeligibile, declarate „teoretic” în circuitul agricol, dar pe care se găsesc în momentul de față panouri fotovoltaice, spații de agrement, aerodromuri, situații semnalate în opt localități dâmbovițene

VIOLETA STANCIU

 


 

Fermierii care nu au mai depus cereri de sprijin pe suprafață, dar au în desfășurare angajamente de agromediu și zone defavorizate (zone montane) sunt monitorizați „la sânge” de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Dâmbovița! În cazul în care un fermier a încheiat un astfel de angajament și nu a mai depus cerere înainte de finalitatea acestuia (care se semnează pe o perioadă de 5 ani, timp în care trebuie menținute suprafețele), aplicația electronică semnalează acest lucru și-l propune pe fermier la recuperarea de plăți necuvenite.

Cine a uitat de cerere sau a înstrăinat terenul va da banii înapoi!

La nivelul județului Dâmbovița, există deja un eșantion de 74 de fermieri care trebuie verificați din acest punct de vedere. „În cazul în care fermierul nu a mai depus cerere de sprijin din motive care nu au ținut neapărat de voința lui, dar se constată că terenul respectiv este menținut în condițiile specifice pe care el și le-a asumat la semnarea angajamentului, nu i se mai recuperează sumele încasate. Se fac verificări în teren pentru constatarea situației reale. Deci în cazul în care omul își menține terenul conform angajamentului, nu i se mai recuperează suma. În cazul în care terenul nu mai există, pentru că fie l-a vândut sau nu e întreținut, i se recuperează suma”, a precizat Oana Năstase, purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița.

Același lucru este valabil și pentru „declararea” de parcele agricole false

Un alt tip de control vizat în această perioadă de APIA Dâmbovița se referă la suprafețele neeligibile, aflate „teoretic” în circuitul agricol, dar pe care se găsesc în momentul de față panouri fotovoltaice, spații de agrement, aerodromuri etc. „Au rămas în circuitul agricol și există cazuri în care au fost declarate de fermieri. Pentru a se evita astfel de situații, s-au făcut adrese către localitățile de pe raza județului pentru a ne semnala zonele unde există astfel de amplasamente, ca să le identificăm, să le suprapunem cu declarațiile noastre și să vedem dacă acolo au fost cumva identificate parcele agricole. Avem posibile astfel de cazuri în localitățile: Titu, Odobești, Băleni, Crevedia, Gura Ocniței, Nucet, Șotânga și Pucioasa. Nouă ne semnalează contractorul care preia imagini din satelit, iar noi avem obligația să verificăm dacă sunt sau nu neconcordanțe de genul acesta”, a mai menționat Oana Năstase.