08.12.2016 00:20

Zece licee dâmbovițene, în pregătiri pentru obținerea de granturi

Zece licee dâmbovițene, în pregătiri pentru obținerea de granturi
Galerie foto

❚ Proiectele unităților de învățământ urmează să fie implementate începând cu primăvara anului 2017 și au ca scop îmbunătățirea tranziției de la liceu la învățământul terțiar și creșerea gradului de retenție în primul an universitar în instituțiile finanțate în cadrul proiectului ❚ Perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani, iar valoarea granturilor variază de la 70.000 Euro până la 152.500 Euro

VIRGIL VOINESCU

 


 

Proiectul ROSE - Proiectul privind învățământul secundar, finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială, lansat în luna august a.c. în vederea obținerii de granturi pentru licee, va fi util unui număr total de 23 de licee dâmbovițene. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dâmbovița, în prima rundă a derulării proiectului, în județul Dâmbovița, sunt cuprinse zece unități de învățământ liceal, iar termenul de depunere a proiectelor este 19 decembrie a.c. Purtătorul de cuvânt al IȘJ Dâmbovița, prof. Valentin Stancu, a precizat că unitățile eligibile cuprinse în prima rundă sunt Colegiul Național „I.L. Caragiale” Moreni - care candidează pentru a obține un grant de dimensiune Medie, Liceul de Arte „Bălașa Doamna” din Târgovișe - dimensiunea grantului Mică, Liceul Tehnologic Pucioasa - dimensiune grant Mediu, Liceul Tehnologic Nucet - grant cu dimensiune Medie, Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion” Titu - grant dimensiune Medie, Colegiul Economic „Ion Ghica” Târgovișe - dimensiune grant Mare, Liceul Tehnologic Petrol Moreni - dimensiune grant Medie, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Ioan Gură de Aur” Târgovișe - dimensiune grant Mică, Liceul „Voievodul Mircea” Târgovișe - dimensiune grant Mare și Liceul Tehnologic „N. Ciorănescu” Târgovișe - dimensiune grant Mare.

De asemenea, aceste unități liceale, cuprinse în prima rundă, „în prezent lucrează la redactarea celor mai potrivite proiecte, în consultanță cu elevii, profesorii și comunitatea locală”, a precizat prof. Valentin Stancu. Proiectele unităților de învățământ urmează să fie implementate începând cu primăvara anului 2017 și au ca scop îmbunătățirea tranziției de la liceu la învățământul terțiar și creșerea gradului de retenție în primul an universitar în instituțiile finanțate în cadrul proiectului, contribuind la implementarea Strategiei naționale de prevenire a părăsirii timpurii a școli și a Strategiei naționale pentru învățământ terțiar 2015-2020.

„Proiectul ROSE este structurat pe trei componente, cea care vizează învățământul preuniversitar fiind componenta 1 - Investiții la nivelul liceelor și investiții sistemice. Subcomponenta 1.1 are în vedere investiții la nivelul școlilor, prin acordarea de granturi liceelor mai puțin performante din sistemul public de învățământ, în valoare totală de 127,3 milioane de euro. Perioada de derulare a granturilor acordate liceelor este de maximum 4 ani, iar mărimea acestora este, în medie, de 100.000 euro. Obiectivele granturilor sunt reducerea ratei de abandon școlar în licee, creșerea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la bacalaureat”, a explicat Valentin Stancu.

„Liceele vor propune activități menite să conducă la realizarea obiectivelor menționate, care vor include, printre altele, activități remediale, de consiliere, îndrumare și orientare vocațională, de mediere în comunitățile rome și activități de dezvoltare personală (cel puțin 50% din costurile directe); activități extracurriculare și de informare, cum ar fi vizite/excursii de documentare, stagii de pregătire, participări la competiții și formare de rețea interșcolară (până la 30% din costurile directe); lucrări civile minore de renovare, amenajare a interioarelor clădirilor școlare (de exemplu: laboratoare), fără impact negativ asupra mediului și achiziții de bunuri (până la 20% din costurile directe)”, a adăugat purtătorul de cuvânt al IȘJ Dâmbovița, prof. Valentin Stancu, precizând că în luna noiembrie 2016, în cadrul proiectului, au fost stabilite cele trei runde și unitățile de învățământ liceal care urmează să primească granturi. „Astfel, valoarea granturilor mici este de 70.000 euro, a celor medii - 100.000 euro și granturile mari sunt în valoare de 152.500 euro”, a declarat prof. Valentin Stancu.