13.05.2015 00:25

Vocea României... la CEDO

Vocea României... la CEDO
Galerie foto

ALINA MAVRODIN VASILIU


Nu mă refer la celebrul concurs televizat, ci la pepiniera de „talente” penale ale căror voci s-au făcut tot mai auzite în ultimul timp, ba pe scările DNA, ba pe la porțile penitenciarelor. Cea mai cea dintre toate a fost și a rămas a Elenei Udrea, a cărei experiență penală pare să fi funcționat ca o stație de amplificare pentru a da glas unui repertoriu infinit de acuzații, nemulțumiri și reproșuri.

Justiția, statul de drept, condițiile din penitenciare au fost „cântate” de Elena Udrea în fel și chip. Și, oricât i-ar șoca pe unii, trebuie să recunoaștem că are și multă dreptate în ceea ce spune, ca tot pățitul priceput, săltat din vilele cu lux exorbitant și băgat în celulele cu WC turcesc. Sigur că mulți consideră, poate pe bună dreptate, că nu este Elena Udrea cea mai îndreptățită voce din România care să se plângă non-stop de toate cele, când de vreo 10 ani amprentele trecerii sale prin instituțiile statului de drept au lăsat urmele adânci ale corupției și ale dezmățului făcut din banii publici. Consecințele desfrâului bugetar, atâtea câte se cunosc din anchetele jurnalistice ale ultimului deceniu și din rechizitoriile de dată recentă ale procurorilor, explică ele însele de ce nu au fost bani, de exemplu, pentru îmbunătățirea condițiilor din penitenciare.

Ca să nu mai vorbim despre cele din spitale, școli și alte instituții publice. Doar n-om fi uitat la câte zeci de spitale, școli și grădinițe a pus lacăte la porți guvernul Boc-Udrea, invocând criza financiară și austeritatea în timp ce bugetele publice erau jefuite chiar de capii regimului PDL. Și pe atunci era vedetă tot Elena Udrea! Faptul că a ajuns ea însăși victima condițiilor mizere din arest și că s-a transformat într-o trâmbiță a nemulțumirilor celor aflați în spatele gratiilor ține tot de condiția sa în care a înțeles și înțelege să se manifeste public. Doar că nu e drept să invocăm lipsa de credibilitate a Elenei Udrea ca să refuzăm să vedem, să auzim și să îndreptăm o realitate hâdă și inumană din cauza căreia România plătește sume imense în urma proceselor de la CEDO pentru încălcarea drepturilor arestaților. Și-uite-așa cum o vedeți, ba liberă, ba arestată, Elena Udrea e pusă mereu pe făcut bani. Chiar și din arest!

Tocmai a anunțat că s-a hotărât să-și facă auzită vocea inclusiv la CEDO. E dreptul ei! Merită totuși să o și citez, ca să vă faceți o idee despre cum e urecheat statul de drept tocmai de către unul dintre cei care l-au devalizat: „În mod cert voi face plângere pentru arestul preventiv. A venit o delegație din partea Avocatului Poporului care s-a crucit în ce condiții se stă acolo. Un spațiu de 9 mp pentru patru persoane, în acei metri pătrați este și toaleta, mănânci pur și simplu în toaletă, care nu are ușă. Gândaci, mizerie… Foarte mulți câștigă deja la CEDO, dar vocea lor nu se aude. Vocea mea se aude”. Nu poți să-i iei dreptul Elenei Udrea de a-și repera onoarea la CEDO, fiindcă i s-au încălcat drepturile sale de om… arestat. Dar ce ne-am face dacă milioane de români cinstiți ar da statul în judecată la CEDO, așa cum s-ar cuveni, pentru condițiile mizere din majoritatea spitalelor în care mor oamenii cu zile, sau din prea multele unități de învățământ cu WC-uri turcești criminale în fundul curților?

Sau ce ne-am face dacă milioane de români cinstiți ar da statul în judecată la CEDO pentru încălcările flagrante ale drepturilor omului din timpul guvernării de tristă amintire, în care „vocea României” Elena Udrea cânta ode regimului Băsescu în timp ce călărea „pe cai albi” bugetele publice? Na, că taman în timp ce scriu, aflu că însăși prima doamnă Carmen Iohannis se numără printre profesorii care au dat statul român în judecată pentru a recupera banii tăiați în 2010 din salarii. Dacă Elena Udrea ar fi fost vocea României care să se opună abuzurilor și jafului bugetar de pe vremea guvernului din care făcea parte, poate că n-ar mai fi cunoscut direct și personal mizeria din penitenciare. Tocmai de aceea, îmi permit să constat că i se potrivește statutul de vedetă penală, dar nu și cel de victimă.

www.alinamavrodin.ro