14.10.2021 00:19

Vizită ministerială surpriză la Automecanica Moreni!

Vizită ministerială surpriză la Automecanica Moreni!
Galerie foto

*„Ministrul Apărării era destul de dezamăgit de salariile foarte mici din industria de apărare, care ne fac să pierdem tineri”, ne-a declarat ulterior liderul sindicat de la uzina morenară, Constantin Bucuroiu

 

Marți, 12 octombrie a.c., ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, generalii Daniel Petrescu,  Marian Mazilu, Teodor Incicaș au descins la uzina de tehnică militară din municipiul Moreni pentru a vedea stadiul reparațiilor pe transportoare blindate, din cadrul programului pe anul 2021, dar și  necesarul pentru 2022. Delegația MAPN a fost întâmpinată de liderul de sindicat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA, de directorul economic Gabriela Nițoiu, de directorul comercial Mihaela Ionescu, de inginerul șef Gabriela Călărașu, de ing. Alexandru Florescu.  Directorul general Răzvan Eugen Bogdan nu s-a aflat în fabrică la momentul vizitei, fiind plecat cu treburi  la ROMARM. 

,,Ministrul Apărării a vrut să vadă cam ce ne-ar trebui ca să nu suferim la sfârșitul acestui an, dar și să începem cu bine anul viitor. A fost pur și simplu o vizită de a veni în sprijinul Uzinei Automecanica Moreni. Mergând prin halele de producție cu d-ul ministru Ciucă, i-am prezentat câțiva tineri... De exemplu, am chemat un băiat care lucra pe un CNC și în fața d-ului ministru l-am întrebat ,,ce salariu net ai tu în uzina asta’’ și când a zis 1350 de lei ministrul a rămas mască și a zis ,, d-ul Bucuroiu, nu se poate așa ceva. Păi asemenea oameni nu poți să-i ții decât cu 4000-5000 de lei net. A spus ministrul Apărării că va vorbi cu ministrul Popescu pentru a se găsi niște soluții.  Atunci, într-adevăr, am adus câteva acuze la adresa directorului general care deși este dintr-o generație mai tânără, nu înțelege importanța veniturilor oamenilor ca să poți să-i ții în fabrică și mai ales a forței de muncă tinere, pentru că  d-ul ministru Ciucă a zis o chestie foarte interesantă la Moreni și anume «că nu investește nimeni într-o uzină bătrână», iar aceasta este o realitate. Ministrul Apărării era destul de dezamăgit de salariile foarte mici din industria de apărare, care ne fac să pierdem tineri”, ne-a declarat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA).

 

,,M.Ap.N. a efectuat anul trecut plăți directe către operatori din economia națională

în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei’’

 

După deplasarea sa la Moreni, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă a consemnat pe pagina sa de socializare: ,,La Automecanica Moreni, am discutat despre stadiul realizării planului de lucrări executate anul acesta în folosul Ministerului Apărării Naționale, dar și despre posibilitățile de extindere, în 2022, a colaborării în domeniul mentenanței tehnicii militare. Am vizitat spațiile de lucru ale uzinei și am subliniat necesitatea identificării, prin cercetare-dezvoltare și prin colaborare, a unor soluții de dezvoltare pentru echipamente noi, avansate tehnologic, care să contribuie la modernizarea tehnicii militare existente. Modernizarea tehnicii Armatei României trebuie să se realizeze cu implicarea industriei naționale de Apărare. Pentru aceasta trebuie ca operatorii economici din industria națională de apărare să se adapteze la noile tehnologii. În sprijinul acestui demers, susțin colaborarea Agenției de cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare cu operatorii economici și transferul de tehnologie către aceștia. Se vor înființa, astfel, locuri de muncă cu un grad ridicat de calificare, vom injecta capital în economia românească și vom contribui la revigorarea industriei naționale de apărare. M.Ap.N. a efectuat anul trecut plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei’’.  

 

 

 

Violeta Stanciu