06.05.2016 00:25

Videoconferință cu prefecții pe tema campaniei electorale

Videoconferință cu prefecții pe tema campaniei electorale
Galerie foto

❚ Noutatea acestui proces electoral o reprezintă sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu ❚ La MAI au fost elaborate planurile de măsuri și a fost activat deja Centrul Național de Conducere Integrată, care va funcționa în regim permanent pentru a asigura coordonarea tuturor structurilor atât la nivel central, cât și teritorial

VIOLETA STANCIU


Din Salonul Albastru al sediului administrativ județean, prefectul județului Dâmbovița, jr. Antonel Jîjîie, subprefectul Ciprian Pasailă și membrii Comisiei Tehnice Județene pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale au participat ieri la videoconferința susținută de ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă. Tema acesteia a fost organizarea alegerilor de către autoritățile administrației publice locale, mai ales că începând de astăzi (6 mai) debutează oficial și campania electorală pentru alegerile locale.

Potrivit ministrului Petre Tobă, elementul de noutate al procesului electoral îl reprezintă sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu. Pentru alegerile locale din acest an vor fi organizate, la nivel național, 18.616 secții de votare și se va vota doar în localitatea de domiciliu sau de reședință. Bugetul destinat alegerilor locale din acest an este de 350.663.000 lei, iar alocarea sumelor de la bugetul de stat se realizează prin bugetele MAI, Secretariatului General al Guvernului, Autorității Electorale Permanente și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

„Având în vedere tocmai caracterul de noutate al sistemului informatic, am cerut colegilor de la Autoritatea Electorală Permanentă și de la Serviciul de Telecomunicații Speciale să efectuăm trei testări, în condiții tot mai apropiate cu cele din timpul alegerilor și am stabilit ca prima testare să aibă loc pe data de 22 mai, într-o zi de duminică, pentru a putea identifica eventualele vulnerabilități ale sistemului și a lua măsurile care se impun. De asemenea, MAI asigură confecționarea ștampilelor cu mențiunea votat, imprimarea autocolantelor care se vor aplica pe cărțile de identitate ale alegătorilor. Vor fi realizate 93.000 de ștampile cu mențiunea votat. Pentru asigurarea liniștii și ordinii publice, MAI a elaborat deja planurile de măsuri. Avem pregătiți 50.000 de polițiști, jandarmi, pompieri care vor fi angrenați în măsurile de ordine și liniște publică aferente procesului electoral. Din cele 50.000 de cadre ale MAI, aproximativ 30.000 vor asigura paza birourilor electorale de circumscripție și a celor 18.616 secții de vot”, a transmis Petre Tobă, ministrul MAI.

La MAI a fost activat deja Centrul Național de Conducere Integrată, care va funcționa în regim permanent pentru a asigura coordonarea tuturor structurilor atât la nivel central, cât și teritorial.