17.11.2023 00:14

Victorie sindicală pentru industria de Apărare

Victorie sindicală pentru industria de Apărare
Galerie foto

*„Premierul României a acceptat solicitarea noastră de a fi exceptată industria de apărare de la legea 296/2023 care afecta foarte mult salariatul”, a declarat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Automecanica Moreni

 

Alianța Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA), începând cu data de 16 noiembrie 2023, a declanșat un program de proteste, greve, mitinguri, ca reacție la măsurile de austeritate cuprinse în legea 296/2023, care afectează grav lucrătorii din industria de apărare în ceea ce privește veniturile, care și așa sunt foarte mici, la nivelul salariului minim pe economie! Punctul culminant al protestelor urma să fie atins pe data de 22 noiembrie 2023, când este programat un miting de amploare în Piața Victoriei.

„După acțiunile de protest care au avut loc la Moreni, la Uzina Mecanică Orăștie, Uzina Mecanică Cugir, Carfil Brașov în acest moment suntem în faza unei decizii, dar urmează ca astăzi (n.n. ieri) să ni se comunice rezultatul final. De ce spun acest lucru? La ultima discuție pe care am avut-o cu premierul României vineri, acesta a acceptat solicitarea noastră de a fi exceptată industria de apărare de la legea 296/2023 care afecta foarte mult salariatul, în speță industria de apărare. După discuția pe care am avut-o cu premierul, am avut o discuție și cu ministrul Economiei, Radu Oprea care la rândul său a avut o discuție cu premierul. Într-o discuție pe care am avut-o cu ministrul Economiei, domnia sa mi-a confirmat că astăzi (n.n. ieri), în ședința de guvern, va intra exceptarea industriei de apărare de la legea 296/2023.  Nu este ceva ieșit din comun pentru că la Uniunea Europeană în momentul de față se discută aceste lucruri care privesc măsurile fiscale care să excepteze industria militară de la aceste măsuri fiscale, chiar să nu mai fie luate în considerare atunci când se calculează deficitul unui stat. Toată lumea și-a dat seama acum ceea ce spunem noi de 20 de ani, și o tot repetăm, că industria de apărare nu trebuie să fie profitabilă, industria de apărare trebuie să fie pregătită în orice moment să răspundă nevoilor și cerințelor sistemului național de securitate și apărare a fiecărei țări. Se pare că conflictele care au loc în jurul nostru încep să-i trezească pe mulți la realitate. Sper să revenim la o Românie normală”, a declarat președintele ASIAA, Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Automecanica Moreni.

 

 

Violeta Stanciu