04.10.2022 00:18

Victimă evacuată din peșteră în Bucegi

Victimă evacuată din peșteră în Bucegi
Galerie foto

În cadrul exercițiului Salvaspeo din 1 octombrie s-a simulat evacuarea unei victime care a suferit o entorsă la membrul inferior drept în timpul unei ture speologice. Ajunși la fața locului, echipajul medical a constatat că victima prezintă și alte afecțiuni: fractură de piramidă nazală și epuizare fizică.

Exercițiul Salvaspeo a beneficiat de o participare numeroasă, fiind prezenți un număr de 50 de salvatori speologi din diverse județe. Exercițiul de salvare a victimei s-a întins pe durata a 7 ore, timpul fiind calculat din momentul intrării primilor salvatori speologi și până la ieșirea din pesteră a ultimului salvator.

Pe durata echipării peșterii pentru evacuare, echipa Salvaspeo sosita la fața locului a acordat victimei primul ajutor, asigurându-i în același timp confortul termic și psihologic. Astfel a fost creat un punctul cald, victima primind băuturi calde și hrană pentru refacerea forțelor. În urma evaluării echipei medicale, s-a luat hotărârea ca victima să fie evacuată în targă ea fiind în imposibilitatea de a se deplasa singură.

Peștera Rătei este un obiectiv speologic important pentru speologii din partea de SUD a țării, la o altitudine de circa 1080 metri.

Deaconescu Ștefan Răzvan, Șef Serviciu Public Județean Salvamont Salvaspeo Dâmbovița